Warte uwagi

Niezwykły sok jabłkowy na kulinarnym szlaku

W Rolniczo-Sadowniczym Gospodarstwie Doświadczalnym Przybroda od 2010/2011 roku powstaje naturalnie mętny, wyjątkowy sok jabłkowy, który w swoim składzie nie zawiera wody, cukru i konserwantów. Sok otrzymywany jest metodą tłoczenia, utrwalany jedynie dzięki procesowi łagodnej pasteryzacji, która pozwala zachować naturalny smak i pełen bukiet witamin oraz błonnik i inne cenne substancje zawarte w owocach. Gospodarstwo należy […]

Więcej
„Ziemniak” – niezwykły epos Joanny Jakubiuk o szarym bohaterze obecnym w prawie każdej polskiej kuchni.

Joanna Jakubiuk, propagatorka polskiego dziedzictwa kulinarnego, aktywna działaczka ruchu Slow Food w Polsce, z wykształcenia pedagog, z zawodu szefowa kuchni, laureatka kilku konkursów kulinarnych w tym Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Gotować zaczęła z miłości. Zmieniła to w pasję i sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom […]

Więcej