Perspektywy dla rolnictwa – Forum Rolnicze Powiatu Poznańskiego (relacja)

W związku z przyjęciem Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 oraz wdrażaniem od stycznia 2023 r. znaczącej reformy Wspólnej Polityki Rolnej i Krajowego Planu Strategicznego (KPS), Wielkopolska Izba Rolnicza, Wielkopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewody Wielkopolskiego, organizują w I kwartale 2023 roku cykl spotkań pod nazwą „Wielkopolskie Fora Rolnicze – Wspólnie dla Wielkopolskiej Wsi”.
Dnia 1 lutego 2023 r. w Zespole Szkół Rolniczych w Poznaniu zorganizowano Forum Rolnicze Powiatu Poznańskiego. W wydarzeniu uczestniczyli przede wszystkim rolnicy z Powiatu Poznańskiego, ale także z administracyjnego miasta Poznania. Omówione zostały m.in. nowe zasady dopłat rolniczych oraz możliwości ubiegania się rolników o dotacje w specjalnych programach. Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar Polska, opowiedział o aktualnych pespektywach krajowego rynku rolniczego. Uczestnicy mieli również okazję wysłuchać prelekcji Witolda Wróbla – ambasadora europejskiej sieci „Culinary Heritage Europe”, który zwrócił uwagę na istotne znaczenie terenów wiejskich i produkcji rolniczej dla kuchni regionalnej i lokalnej. O działaniach Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego opowiedziała Liliana Kubiak, jednocześnie zapraszając rolników producentów z powiatu poznańskiego do skorzystania z oferty Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i możliwości zwiększenia regionalnie i lokalnie sprzedaży swoich produktów dzięki systemowi rekomendacji tego projektu. W wydarzeniu brało też udział dwóch członków szlaku: wytwórca serów – La Percora Nera z Suchego Lasu oraz Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda. Wśród uczestników znalazł się również Marcin Kalemba, laureat konkursu kulinarnego organizowanego przez Instytut Skrzynki, który otrzymał Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2022” za ziemniaki odmiany Denar. Na zakończenie forum na zaproszonych gości czekała smakowita regionalna niespodzianka: dania przygotowane przez Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Wielochowie, KGW z Michalczy oraz KGW z Wtórka, m.in. barszcz, żurek z białą kiełbasą oraz chruściki.
Więcej informacji dot. tematyki wydarzenia dostępne jest na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
