Powiatowe smaki na festiwalu Poznańska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera

Dodano: 07.03.2024

W weekend 16-17 marca 2024 roku zapraszamy do centrum Concordia Design w Poznaniu, gdzie odbędzie się pierwsza Poznańska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera. Festiwal promuje lokalność i regionalność. Oferuje unikalne produkty najwyższej jakości, łącząc producentów z szerokim gronem odbiorców. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” objął wydarzenie swoim patronatem, a podczas wydarzenia będzie można poznać między innymi serowe oblicze naszego szlaku na stoisku SERca Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk).

 

Organizatorzy przybliżają nam smakowity charakter wydarzenia dzięki opisom wystawców z całej Wielkopolski:

 

SERce Jadzi

Projekt SER-ce Jadzi który zyskał na znaczeniu podczas izolacji związanej z pandemią, będąc kontynuacją 40-letniej tradycji wytwarzania serów twarogowych przez Panią Jadwigę.

Inspiracja przyszła z rodzinnego gospodarstwa, tradycji i ekologii. Projekt rozwinął się dzięki determinacji Agaty, przedstawicielki trzeciego pokolenia tej rodziny, rozszerzając ofertę o różne rodzaje serów, dostępne na lokalnych rynkach Wielkopolski i bezpośrednio w gospodarstwie.

Obecnie w ofercie możemy znaleźć sery twarogowe,  gliwione, sery zbliżone smakiem i strukturą do serów korycińskich, fety, camemberta czy gołdy. SERce Jadzi jest członkiem

Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Browar Harpagan

Akuratniej uwarzone! Poznańskie. Najlepsze.

Wystartowali na początku 2017 roku. Także na rynku kraftowym są już dobrze zadomowieni. Harpaganowe flagowce, jak Buzdygan Rozkoszy, Mizianie Mamuta czy Imbryczek Destrukcji każdy dobrze zna. Wyróżnia ich to co kryje się pod słowem Harpagan – masa energii, pozytywne nastawienie do świata i delikatna aura szaleństwa.

Od 2022 działają jako Poznańskie Browary Rzemieślnicze i rozwijają drugą lokalną markę poz-naj, pod którą prezentują piwa klasyczne, grzeczniejsze, ale co w cale nie oznacza, że nudne.

 

Browar Moczybroda

Co wyjdzie z połączenia pasji, odrobiny szaleństwa i mnóstwa nietuzinkowych pomysłów?

Będzie to co najmniej wyjątkowe piwo.

Browar Moczybroda powstał w 2018 roku, ale nasza miłość do piwa ma swoje początki wraz z wybuchem piwnej rewolucji i początkami kraftu w Polsce.

Nie boimy się eksperymentować zarówno z nowofalowymi stylami, które przerabiamy według autorskich pomysłów. Kolorowe, krzykliwe etykiety, intensywne smaki i przede wszystkim pijalne i smaczne piwa to nasze główne cele. Lubimy również zmierzyć się z klasycznymi stylami by wydobyć to co najlepsze ze sztuki piwowarstwa.

Dzięki temu już w pierwszym roku działalności udało nam się zdobyć wiele nagród w konkursach konsumenckich oraz sędziowskich.

 

Browar Gzub

Od 2017 roku w sercu Annopola, nieopodal Poznania, tworzą piwa, które zachwycają smakiem i aromatem. Ich oferta to hołd dla klasyki – od pełnych charakteru Pilsów, przez orzeźwiające Pszeniczne, aromatyczne APA, aż po głębokie Stouty. Każdy łyk ich piwa to podróż przez bogactwo smaków i aromatów, które zadowolą nawet najbardziej wymagających koneserów.

Ale to nie wszystko! Co roku Browar Gzub wprowadza do swojej oferty piwa specjalne, które są owocem ich nieustannej eksploracji i eksperymentowania. Podczas Fety będzie będzie okazja do skosztowania niepowtarzalnych kreacji, takich jak Herbal Saison z dodatkiem świeżego tymianku i soczystej pulpy z pomidorów – idealny dla poszukujących nowych doznań. Dla wielbicieli głębszych, bardziej złożonych smaków mamy Imperial Stout Barrel Aged Plum Wine, który zaskoczy was swoją bogatą paletą aromatyczną.

Nie zabraknie również ukochanych klasyków – American Pale Ale i Fruit Ale z marakują to tylko przykłady naszej szerokiej gamy, w której każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Winnica Enosfera

Winnica Enosfera założono w 2017 r. w miejscowości Pólko gm. Kwilcz w Krainie 100 jezior na lekko nachylonym wzgórzu w kierunku zachodnim, na zachodnim krańcu Wielkopolski. Na obszarze 2 ha posadzono 8000 krzewów z 10 odmian. Są to 3 odmiany czerwone: Rondo, Regent, Cabernet Cortis oraz 7 odmian białych: Johanniter, Solaris, Hibernal, Souvignier Gris, Muscaris Traminer, Resling.

Wzgórza morenowe o podłożu żwirowym doskonale sprzyjają uprawie winorośli. Dojrzewające grona w nadmiernej ilości przerywamy, dzięki czemu owoce czerpią z krzewu więcej soków, co dalej przekłada się na smak wina. Wszystkie prace przy produkcji wina wykonywane są ręcznie z wielką starannością.

Nazwa Enosfera to: „eno” – enologia czyli winiarstwo oraz „sfera” to strefa, obszar oddziaływania ale też towarzystwo. Właściciele tłumaczą to jako „ Miejsce spotkań miłośników wina” lub „ Wino dla przyjaciół”

 

 

Winnica Powiercie

Jak zaczęła się ta historia?

Od pierwszej winorośli?… Nie…

Od pierwszego winobrania?…Nie

A może od pierwszej butelki wypełnionej burgundowym i złocistym płynem?… Nie…

Ta historia zaczęła się od Pałacu. A dokładniej od jego zakupu.

Blisko 100 letnia budowla, której mury przesiąknięte są niesamowitą historią i klimatem, zainspirowała nas do stworzenia Winnica Powiercie przestrzeni, w której czas stanie w miejscu, a radość obcowania z doskonałym smakiem naszego wina i sielską atmosferą winnicy będzie nieskończona.

Z ustnego przekazu najstarszych mieszkańców, dowiedzieliśmy się, że przy tym właśnie pałacu w Powierciu istniała winnica. Poczuliśmy ogrom emocji i pewność, że musimy dopełnić historyczny cykl tego miejsca.

Kochamy ludzi i naturę. Piękno krajobrazu składającego się z winnych latorośli zachwyca nas każdego dnia. Bliskie nam osoby dzielą razem z nami tę pasję i pomagają nam w uprawie, pielęgnacji i zbiorach. Nic tak nie koi emocji jak możliwość obcowania z naturą, dzielenia się tym spokojem i szczęściem oraz współtworzeniem czegoś tak fantastycznego jak Winnica Powiercie

 

Winnica Jaworowo

Winnica Jaworowo to rodzinne przedsięwzięcie, którego początki sięgają 2017 roku.  To właśnie w tej młodej wielkopolskiej winnicy, tworzone jest wino naturalne, w pełnej symbiozie z przyrodą.

Wina wytwarzane są od początku do końca organicznie, w trosce o środowisko i zdrowie. Dlatego ich wino to wino bez siarki, to wino bez substancji słodzących, to wino wegańskie, to wino bez ulepszaczy, to wino bez substancji chemicznych!

Malownicze położenie winnicy w polodowcowej rynnie Powidzko-Bieniszewskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz przyjazny mikroklimat tych terenów gwarantują niezwykle aromatyczną winną przygodę.

 

Serowarstwo domowe Lamperscy

Serowarstwo domowe Lamperscy to firma rodzinna zajmująca się wytwarzaniem naturalnych serów krowich. Mleko pozyskiwane jest z własnego gospodarstwa, więc produkcja serów zaczyna się tu od samego początku.

Wszystkie produkty wytwarzane są z mleka pełnego, bez odciągania śmietany, zachowując w ten sposób głębię i bogactwo smaku. Produkowane z dużym zaangażowaniem, pełne serca.

Docenione na Międzynarodowych Targach ISH we Frankfurcie. W 2021 roku Serowarstwo Domowe Lamperscy otrzymało również Laur Przedsiębiorczości w swojej gminie.

 

Hellimpol

Założycielem firmy Hellimpol jest Yusuf Suleyman, serowar z Boborwnik. Wytwarza sery pełne cypryjskiego słońca: od delikatnego lora po charakterne kaszary z różnymi dodatkami i oczywiście jedyny w swoim rodzaju hellim, który podany na ciepło potrafi zawojować podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Cydr Pfeiffer

Wiosną zeszłego roku odbyła się premiera Pfeiffer’s Cider, polskiej rzemieślniczej marki produkującej cydry, których podstawą są stare odmiany jabłek zrywanych ręcznie w ekologicznych sadach. Cydry Pfeiffer’s powstają w Winnicy De Sas, w malowniczej Dolinie Baryczy.

Za Pfeiffer’s Cider, jak za każdym produktem rzemieślniczym, stoi człowiek i jego pasja. Cydr Pfeiffer’s tworzy aktor poznańskich teatrów awangardowych i ulicznych, Mikołaj Fajfer. Wieloletni pobyt w spektakularnej krajobrazowo Szkocji, liczne wycieczki w dzikie i pełne natury Highlandy, degustacje w cydrowniach i destylarniach zainspirowały Mikołaja do stworzenia autorskiego, w pełni naturalnego, rzemieślniczego cydru Pfeiffer’s. Po drodze pojawiła się opuszczona aleja starych jabłoni, głównie z odmianą Grochówki, a stąd wystarczył już tylko krok do pierwszego cydr. Pomimo niedawnej inauguracji, cydry trafiły już m.in. do restauracji Nuta, wyróżnionej gwiazdką Michelin oraz otrzymały pięć medali, w tym dwa złote, w międzynarodowych, prestiżowych konkursach. W cydrowej karcie Pfeiffer’s otrzymujemy trzy propozycje – rzadko spotykany na rynku cydr spokojny, bliski winiarskim klimatom, idealny do food pairingu, z wyczuwalnymi w aromacie świeżym jabłkami i kwiatami, orzeźwiający cydr musujący, będący świetną propozycją na ciepłe, letnie dni oraz aromatyczny cydr z odmian czerwonomiąższowych przywodzący na myśl świeże czerwone owoce, porzeczkę, poziomki i hibiskusa.

 

Ponadto podczas wydarzenia swoje produkty zaprezentują pozostałe rodzime marki:

 

PIWO

Browar Anders

Browar Gryfus

Browar Piwo z Żuka

Browar Magic Road

Browar Opolski

Browar Stu Mostów

Browar Kalea

Browar Żuławski

Browar Turek

 

 

WINO

Winnica Socha

Winnica Silensi

Winnica Braci Czart

Winnica Kindler

Winnica Zimna Woda

Winnica Invictus

BIAWA

 

SER

Obwarzanki Krakowskie i Oscypki

Sernica Dolnośląska

Bacówka na Hali Majerz

Serowarnia Jasiurkowscy

 

FETA I PRZYJACIELE

Wolf & Oak -destylarnia

Nalewki Gniewski Dwór

Olejarnia Zagłoby

Quantum Satis Mead

The Big Fellow Meadery

1000 papryk

Nata Cafe

Cydr Zywer

Cydr Chyliczki

Ottomańska Pokusa.

 

Serdecznie zapraszamy!

 

Do pobrania:

Program wydarzenia.pdf

Zobacz również