Bigos

Przepis

Grzyby włóż do niedużej miski i zalej szklanką wrzątku. Odstaw na ok. 30 minut.

Odcedź kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, opłucz ją wodą i ponownie odcedź wodę przez sitko (ja nie płuczę). W przypadku, gdy włókna kapusty są zbyt długie, poszatkuj ją lekko na desce do krojenia, po czym wrzuć do dużego garnka o grubym dnie.

Boczek i kiełbasę pokrój w dużą kostkę. Zrumień je ładnie na głębokiej patelni, po czym przełóż do garnka z kapustą.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni pozostałej po boczku i kiełbasie. Dodaj pokrojoną w kostkę karkówkę. Gdy mięso będzie zarumienione, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, paprykę, chilli, rozdrobniony ząbek czosnku, zalej pozostałym wrzątkiem i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie gotowe, przelej zawartość patelni oraz miski z grzybami do garnka z kapustą. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy. Wymieszaj składniki dokładnie i duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na małym ogniu, mieszając co jakiś czas po dnie. Po godzinie wyłącz kuchenkę, wymieszaj bigos, przykryj ponownie i zostaw na 2 godziny na ciepłym palniku. Po upływie tego czasu dodaj przecier i konfiturę śliwkową, wymieszaj i skosztuj – dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj ponownie na małym ogniu ok. 0,5 godziny, mieszając raz po raz.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Autorka przepisu: Roma Andrzejczak Grochówka Psarskie z Psarskich

 

 

Danie nagrodzone GRAND PRIX w Konkursie „SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” 

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

1,5 kg kiszonej kapusty (mieszanej z młodą kiszoną)

0,4 kg świeżej karkówki wieprzowej

150 g wędzonego, surowego boczku

1-2 dobre kiełbasy

2 średnie cebule

1 ząbek czosnku

garść suszonych grzybów

2-3 pełne łyżeczki konfitury śliwkowej

2 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego

2-2,5 szkl. wrzątku

2 liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna jałowca

4 goździk

0,5 łyżeczki kminku, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki

Duża szczypta chilli

świeżo mielony pieprz, sól

olej do smażenia