Budyń jaglany z nasionami chia

Przepis

Budyń jaglany z nasionami chia

Nasiona chia zalewamy 1/2 szklanki mleka kokosowego. Odstawiamy, żeby napęczniały, przygotowujemy kaszę jaglaną: płuczemy ją dokładnie w zimnej wodzie aż woda będzie czysta. Przekładamy kaszę do garnka. Wlewamy 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1/2 szklanki wody. Gotujemy całość pod przykryciem, aż płyny się wchłoną, a kasza będzie miękka. Miękką kaszę wkładamy do dzbanka blendera, dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego, miód i sok z pomarańczy. Całość miksujemy ok. 3-4 minut. To sprawi, że konsystencja będzie gładka i jedwabista. Na dół naczynia nakładamy 2 łyżki budyniu, nakładamy 2 łyżki nasion chia i przykrywamy dwiema łyżkami budyniu.


Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

0,5 szklanki kaszy jaglanej

4 łyżki nasion chia

1,5 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z pomarańczy