Pyry z gzikiem

Przepis
Pyry z gzikiem
Bardzo proste, postne danie, pochodzące z XIX w. Wtedy to Wielkopolsce zaczęły intensywnie rozpowszechniać się ziemniaki. Potrawa przetrwała do dziś i nadal ma wielu entuzjastów nie tylko w Powiecie Poznańskim. Gzik, czyli zmielony twaróg, wymieszany z dodatkiem kwaśnej śmietany z cebulą lub szczypiorem i solą, został wpisany 11 maja 2007 r. przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.
Pyry dokładnie myjemy szorując szczoteczką. Następnie gotujemy do miękkości, w mundurkach (łupinach), w osolonej wodzie. Przekrawamy na pół. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy gzik. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodając kwaśną śmietanę, tyle aby konsystencja była zwarta. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę lub pokrojony szczypior. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.

Składniki
8 ziemniaków (pyr) średniej wielkości, typ kulinarny od B do C
0,3 kg zmielonego twarogu
śmietana kwaśna 18 % tł.
cebula lub szczypior
sól
pieprz