Rolada z dorsza lub szczupaka w galarecie

Przepis
Rybę oczyścić, opłukać, odciąć głowę zdjąć skórę odfiletować. Z oczyszczonych opłukanych warzyw, wody, skóry z kręgosłupa ugotować wywar. Osolić pod koniec gotowania. Cebulę obrać udusić na tłuszczu. Mięso, bułkę, cebulę zmielić przez maszynkę. Dodać jajo, pieprz, sól, mannę. Dodać 3-4 łyżki mleka lub wody wyrobić starannie na pulchną masę. (Masę odpowiedniej wielkości) Serwetkę zmoczyć, środek posmarować masłem, włożyć masę rybną, uformować wałek o długości 30 cm. Zawinąć ciasto w serwetkę obwiązać sznurkiem. Do brytfanki wlać przecedzony wywar, zagotować. Do gorącego wywaru wstawić rybę i gotować powoli 1 godz. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Wyjąć otworzyć ostrożnie z serwety ułożyć na półmisku pokroić w skośne plastry sklarować galaretę każdą porcję ryby. Przybrać na półmisku krążkami jaj, korniszonów, marchwi, dwukrotnie zalać krzepnącą galaretą. Podać z ostrym zimnym sosem.
Autorem przepisu oraz zdjęć jest Koło Gospodyń Wiejskich z Mirosławia, laureat I miejsca w konkursie na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
1,2 kg fileta
Wywar 1 ½ l wody
Odpadki rybne
20dkg włoszczyzny
1 liść laurowy
3 ziarna zioła angielskiego
Masa rybna
Mięso z ryby
3 dkg bułki
Mleko
2 dkg manny
1 jajo
3 dkg cebuli
2 dkg tłuszczu
2 dkg masła
Sól
Pieprz
Galareta
¾ l wywaru
1 ½ dkg żelatyny
Białko
1 łyżka octu