Rolada z dorsza lub szczupaka w galarecie

Przepis

Rybę oczyścić, opłukać, odciąć głowę zdjąć skórę odfiletować. Z oczyszczonych opłukanych warzyw, wody, skóry z kręgosłupa ugotować wywar. Osolić pod koniec gotowania. Cebulę obrać udusić na tłuszczu. Mięso, bułkę, cebulę zmielić przez maszynkę. Dodać jajo, pieprz, sól, mannę. Dodać 3-4 łyżki mleka lub wody wyrobić starannie na pulchną masę. (Masę odpowiedniej wielkości) Serwetkę zmoczyć, środek posmarować masłem, włożyć masę rybną, uformować wałek o długości 30 cm. Zawinąć ciasto w serwetkę obwiązać sznurkiem. Do brytfanki wlać przecedzony wywar, zagotować. Do gorącego wywaru wstawić rybę i gotować powoli 1 godz. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Wyjąć otworzyć ostrożnie z serwety ułożyć na półmisku pokroić w skośne plastry sklarować galaretę każdą porcję ryby. Przybrać na półmisku krążkami jaj, korniszonów, marchwi, dwukrotnie zalać krzepnącą galaretą. Podać z ostrym zimnym sosem.

 

Autorem przepisu oraz zdjęć jest Koło Gospodyń Wiejskich z Mirosławia, laureat I miejsca w konkursie na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

1,2 kg fileta

Wywar 1 ½ l wody

Odpadki rybne

20dkg włoszczyzny

1 liść laurowy

3 ziarna zioła angielskiego

 

Masa rybna

Mięso z ryby

3 dkg bułki

Mleko

2 dkg manny

1 jajo

3 dkg cebuli

2 dkg tłuszczu

2 dkg masła

Sól

Pieprz

Galareta

¾ l wywaru

1 ½ dkg żelatyny

Białko

1 łyżka octu