Tatar wołowy podany w Pani Puri

Przepis

Mięso wołowe oczyszczamy z wszystkich błon siekamy drobno doprawiamy zredukowanym winem o połowę , doprawiamy solą i pieprzem . Wszystkie składniki marynat gotujemy i po wystudzeniu dodajemy ocet do tak przygotowanych marynat wrzucamy grzybki i cebule.

Składniki na chlebek mieszamy razem w misce odstawiamy na 30 min do napęcznienia maki w temperaturze pokojowej tak przygotowane ciasto dzielimy na równe porcje rozwałkowujemy na 3mm i smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu.

Żółtko zalewamy ciemnym sosem sojowym i odstawiamy na 24h do lodówki osuszamy na papierze i trzemy na tarce.

Szczypiorek miksujemy w oliwie podgrzanej do 80 stopni i na tak powstałej oliwie robimy klasyczny majonez.

 

Autorzy przepisu: Marcin Deckert, Andrii Milenko, restauracja Eatalia z Kamionek; Tatar zdobył Wyróżnienie (w kategorii Tatar wołowy) w Konkursie „Smak Tatara 2023” oraz Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”, organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • Polędwica wołowa 80g
  • Redukcja: Wino czerwone 100ml, Rozmaryn 50g, Miód 20g, Czosnek 20g
  • Marynowane grzyby: Woda 300ml, Liść laurowy 4 szt., Sól 20g, Cukier 50g, Ocet jabłkowy 80ml
  • Marynowana cebula biała: Jak wyżej
  • Marynowana cebula czerwona jak wyżej, zamiast octu jabłkowego – ocet balsamiczny 80 ml
  • Pani Puri Mąka pszenna 300g, woda 100ml, olej 50g, curry 15g, kmin rzymski 15g, sól
  • Marynowana gorczyca: gorczyca 100g, woda 300g, tymianek 50g, sól, miód plus redukcja z wina
  • Suszone żółtko : żółtko, sos sojowy
  • Majonez szczypiorkowy: żółtko 2x, musztarda 50g, ocet winny 20g, oliwa szczypiorkowa 300ml, sól, pieprz