Tatar wołowy podany w Pani Puri
Przepis
Mięso wołowe oczyszczamy z wszystkich błon siekamy drobno doprawiamy zredukowanym winem o połowę , doprawiamy solą i pieprzem . Wszystkie składniki marynat gotujemy i po wystudzeniu dodajemy ocet do tak przygotowanych marynat wrzucamy grzybki i cebule.
Składniki na chlebek mieszamy razem w misce odstawiamy na 30 min do napęcznienia maki w temperaturze pokojowej tak przygotowane ciasto dzielimy na równe porcje rozwałkowujemy na 3mm i smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu.
Żółtko zalewamy ciemnym sosem sojowym i odstawiamy na 24h do lodówki osuszamy na papierze i trzemy na tarce.
Szczypiorek miksujemy w oliwie podgrzanej do 80 stopni i na tak powstałej oliwie robimy klasyczny majonez.
Autorzy przepisu: Marcin Deckert, Andrii Milenko, restauracja Eatalia z Kamionek; Tatar zdobył Wyróżnienie (w kategorii Tatar wołowy) w Konkursie „Smak Tatara 2023” oraz Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”, organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- Polędwica wołowa 80g
- Redukcja: Wino czerwone 100ml, Rozmaryn 50g, Miód 20g, Czosnek 20g
- Marynowane grzyby: Woda 300ml, Liść laurowy 4 szt., Sól 20g, Cukier 50g, Ocet jabłkowy 80ml
- Marynowana cebula biała: Jak wyżej
- Marynowana cebula czerwona jak wyżej, zamiast octu jabłkowego – ocet balsamiczny 80 ml
- Pani Puri Mąka pszenna 300g, woda 100ml, olej 50g, curry 15g, kmin rzymski 15g, sól
- Marynowana gorczyca: gorczyca 100g, woda 300g, tymianek 50g, sól, miód plus redukcja z wina
- Suszone żółtko : żółtko, sos sojowy
- Majonez szczypiorkowy: żółtko 2x, musztarda 50g, ocet winny 20g, oliwa szczypiorkowa 300ml, sól, pieprz