Wesołych Świąt!
Zdrowych, pogodnych i pełnych tradycyjnych smaków Świąt Wielkanocnych 2024 życzy Instytut Skrzynki
Zdrowych, pogodnych i pełnych tradycyjnych smaków Świąt Wielkanocnych 2024 życzy Instytut Skrzynki
Symbolika Wielkanocy jest nieodłącznie związana z wiecznie odradzającym się życiem. W praktykach wielkanocnych ważnym elementem są nawiązania do przyrodniczych sił witalnych i rozpoczynającego się roku agrarnego. Staropolskim obyczajem, w Wielki Piątek, dzień symbolizujący dzień umęczonego Chrystusa, od rana ubierano w kościele Grób Pański, który miał zazwyczaj formę groty i był umieszczany w nawie bocznej. Zdobiły […]
Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw. Kapitule przewodniczył Marek Gąsiorowski Honorowy Prezes […]
Pierwszy dzień wiosny, przypadający na czas równonocy wiosennej, czyli 21 marca, jest nieodłącznie związany z bogatą symboliką odradzającego się życia i przyrody budzącej się ze snu zimowego. Tradycyjnie już w tym dniu, najczęściej dzieci wraz z pomocą dorosłych, przygotowują kukłę ze słomy, zamocowaną na drewnianym stelażu i owiniętą fragmentami materiałów, wstążek i dostępnych „szmatek”. Postać […]
Podczas XI Konferencji Terenowej pn. „Nie tylko poznańska pyra – osobliwości kulinarne Poznania od św. Marcina do Michelina” organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej uczestnicy poznali wielkopolskie tradycje kulinarne i smakowite dziedzictwo regionu. W wydarzeniu wzięło udział 20 przedstawicieli branży kulinarnej, m.in. właściciele obiektów gastronomicznych, producenci żywności, lokalni działacze i organizatorzy wydarzeń kulinarnych, naukowcy i […]
Wyśmienite sery, aromatyczne wina i orzeźwiające piwa, a nawet chałwy, nalewki i obwarzanki – takie smakowitości czekają na uczestników pierwszej edycji poznańskiej FETY – festiwalu piwa, wina i sera, którego inauguracja odbyła się w sobotę, 16 marca 2024 r. w Concordii Design. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” dumnie reprezentuje rodzinna serowarnia z Dobieżyna (gm. Buk), […]
Członek naszego szlaku, Restauracja Figa w Plewiskach, przygotowała wyjątkową ofertę wielkanocną. Zamówienia przyjmowane są do 26.03.2024 r. (wtorek), odbiór zamówień w Wielką Sobotę od 8:00-10:00. Serdecznie polecamy!
Moc miodowych i pszczelich atrakcji czeka na uczestników BEE FESTYNU w niedzielę, 21 kwietnia 2024 r. w godz. 12.00 – 18.00 organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona w Puszczykowie (ul. Wierzbowa 16), członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Rodzinna pasieka państwa Ibronów nie tylko trudni się hodowlą pszczół i sprzedażą miodu oraz produktów pszczelich – […]
W weekend 16-17 marca 2024 roku zapraszamy do centrum Concordia Design w Poznaniu, gdzie odbędzie się pierwsza Poznańska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera. Festiwal promuje lokalność i regionalność. Oferuje unikalne produkty najwyższej jakości, łącząc producentów z szerokim gronem odbiorców. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” objął wydarzenie swoim patronatem, a podczas wydarzenia będzie można poznać […]
Międzynarodowy Dzień Dud, przypadający na dzień 10 marca, przypomina nam o najstarszych znanych instrumentach muzycznych w Wielkopolsce, czyli dudach. Oprócz Wielkopolski spotkać je możemy na Podhalu i w regionie Żywca. Natomiast regionem wielkopolskim, gdzie nadal możemy usłyszeć grę na koźle – jednej z odmian dud – są okolice Nowego Tomyśla i Zbąszynia. To właśnie od […]