Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”
Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”
Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej ( gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
- Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu”(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
- Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
- Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
- Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny
W konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:
W kategorii owoce i warzywa:
Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” za Vege tatar
III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
- Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.
W kategorii grzyby:
GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w pomidorach z papryką
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie
2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z nóżek
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie
W kategorii zioła i inne:
GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos
1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych
2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty
Wyróżnienie otrzymali:
- Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z dyni
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Przepisy na wybrane przetwory i dania konkursowe znajdują się w TUTAJ