Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

Dodano: 17.09.2023

Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne.  Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej ( gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu”(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
  • Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
  • Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
  • Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny

W konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:

W kategorii owoce i warzywa:

Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti

II miejsce:  Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” za Vege tatar

III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy

Wyróżnienia otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
  • Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni

Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.

 

W kategorii grzyby:

GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w pomidorach z papryką

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie

2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie

3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z nóżek

Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie

 

W kategorii zioła i inne:

GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos

1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych

2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny

3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty

Wyróżnienie otrzymali:

  • Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z dyni
  • Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem

Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przepisy na wybrane przetwory i dania konkursowe znajdują się w TUTAJ

Zobacz również