„Zachęta do sztuki nalewek” autorstwa Hieronima Błażejaka

Dodano: 11.03.2022

Rozpoczyna się kolejny sezon na nalewki. To swego rodzaju moda, która od kilkunastu lat przybierająca na sile. Polacy mają bardzo bogatą tradycję produkcji wyśmienitych nalewek. Są one wpisane w naszą historię.  Wzmianki o nalewkach znajdziemy w literaturze czy też w książkach kucharskich nawet sprzed kilkuset lat. Już za kilka chwil zakwitną liczne drzewa i krzewy, a łąki pokryją się żółtymi kwiatami mniszka lekarskiego. Nalewki kwiatowe, to te pierwsze w sezonie, które nastawiamy. Wkrótce pojawią się też młode pędy sosny.  Sosnówki nastawiamy właśnie z pędów zbieranych wiosną, kiedy na drzewach zaczynają się przyrosty. Warto pamiętać, że nalewki stosowane z umiarem są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów, zatem mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W księgarniach czy w Internecie mamy do dyspozycji wiele pozycji na ten temat. My polecamy „Zachętę do sztuki nalewek” autorstwa Hieronima Błażejaka, który jest laureatem najważniejszych w Polsce turniejów nalewek – uzyskał tytuły Mistrza i Arcymistrza Polskich Nalewek. Aktualnie występuje w turniejach i konkursach jako ekspert i juror. Organizuje też liczne warsztaty  i laboratoria smaków, podczas których chętnie dzieli się swoją wiedzą. Wytwarzaniem nalewek zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Doskonały smak i aromat swoich nalewek otrzymuje dzięki starannie  dobranym produktom zbieranym w najczystszych przyrodniczo miejscach Polski.  Talent i kulinarna intuicja pozwalają mu osiągnąć wyraziste oraz intrygujące smaki i zapachy swoich wytworów. Przez lata doświadczeń skomponował kilkaset smaków nalewek owocowych, ziołowych, kwiatowych zarówno słodkich jak i wytrawnych. „Zachęta do sztuki nalewek” w skondensowanej formie przedstawia najważniejsze zasady sztuki i przyjemności tworzenia nalewek, a także prezentuje nalewkowe receptury Mistrza Hieronima.

Warto też zaznaczyć, że Hieronim Błażejak w ostatnich dniach dołączył do Kapituły Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Zobacz również