„Zachęta do sztuki nalewek” autorstwa Hieronima Błażejaka

Rozpoczyna się kolejny sezon na nalewki. To swego rodzaju moda, która od kilkunastu lat przybierająca na sile. Polacy mają bardzo bogatą tradycję produkcji wyśmienitych nalewek. Są one wpisane w naszą historię. Wzmianki o nalewkach znajdziemy w literaturze czy też w książkach kucharskich nawet sprzed kilkuset lat. Już za kilka chwil zakwitną liczne drzewa i krzewy, a łąki pokryją się żółtymi kwiatami mniszka lekarskiego. Nalewki kwiatowe, to te pierwsze w sezonie, które nastawiamy. Wkrótce pojawią się też młode pędy sosny. Sosnówki nastawiamy właśnie z pędów zbieranych wiosną, kiedy na drzewach zaczynają się przyrosty. Warto pamiętać, że nalewki stosowane z umiarem są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów, zatem mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
W księgarniach czy w Internecie mamy do dyspozycji wiele pozycji na ten temat. My polecamy „Zachętę do sztuki nalewek” autorstwa Hieronima Błażejaka, który jest laureatem najważniejszych w Polsce turniejów nalewek – uzyskał tytuły Mistrza i Arcymistrza Polskich Nalewek. Aktualnie występuje w turniejach i konkursach jako ekspert i juror. Organizuje też liczne warsztaty i laboratoria smaków, podczas których chętnie dzieli się swoją wiedzą. Wytwarzaniem nalewek zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Doskonały smak i aromat swoich nalewek otrzymuje dzięki starannie dobranym produktom zbieranym w najczystszych przyrodniczo miejscach Polski. Talent i kulinarna intuicja pozwalają mu osiągnąć wyraziste oraz intrygujące smaki i zapachy swoich wytworów. Przez lata doświadczeń skomponował kilkaset smaków nalewek owocowych, ziołowych, kwiatowych zarówno słodkich jak i wytrawnych. „Zachęta do sztuki nalewek” w skondensowanej formie przedstawia najważniejsze zasady sztuki i przyjemności tworzenia nalewek, a także prezentuje nalewkowe receptury Mistrza Hieronima.
Warto też zaznaczyć, że Hieronim Błażejak w ostatnich dniach dołączył do Kapituły Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
