Dzikie Smaki Puszczy Zielonki – skosztuj darów lasu
KalendariumDnia 8 października 2022 r. Nadleśnictwo Łopuchówko zaprasza na drugą część akcji “Las to nie tylko drewno” do Ośrodka Edukacji Przyrodniczo-Leśnej „Dziewicza Góra”. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli skosztować darów lasu – dziczyzny, przetworów z owoców, przypraw czy ziół. Nie zabraknie w tym dniu również muzyki myśliwskiej!
Wydarzenie będzie okazją do poznania walorów smakowych dań z dziczyzny, a także produktów pochodzących z ubocznych użytków leśnych. Podczas warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich Szef Kuchni Andrzej Adamus zdradzi jak przygotować „dziki kociołek” i zrobić lemoniadę z leśnych roślin. Uczestnicy będą mogli skosztować produktów marki Dobre z Lasu, a także specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Program wydarzenia:
Część I (Salon FOTONATURA)
- 9:00-9:10 Powitanie uczestników
- 9:10-9:30 Występ sygnalistów myśliwskich
- 9:30-10:10 Wykład dr. inż. Tomasza Sobalaka „Tradycje i zwyczaje łowieckie”
- 10:10-10:50 Wykład dr inż. Anny Wierzbickiej „Zdrowa i zrównoważona żywność z lasu”
Część II (przestrzeń przed budynkiem Ośrodka Dziewicza Góra)
- 10:50-15:00 Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z Szefem Kuchni Andrzejem Adamusem; pokaz kulinarny „Dziki Burger” z dr inż. Anną Wierzbicką, degustacja przygotowanych dań, wędlin oraz produktów marki Dobre z Lasu.