Kapituła

Jan Grabkowski – Starosta Poznański
Przewodniczący
Teresa Palacz
Członek

Etnografka, absolwentka UAM w Poznaniu. Urodzona na Pomorzu, zawodowe życie związała z Wielkopolską, z ochroną i dokumentacją zabytków, dziedzictwa kulturowego zarówno w wymiarze materialnym jak i niematerialnym. Pracownik Narodowego Instytutu Dziedzictwa Oddziału Terenowego w Poznaniu. Autorka wielu publikacji, które służyły popularyzacji ochrony zabytków oraz sfery obrzędowości, symboli i mitów. Od lat interesuje się historią polskiej kuchni regionalnej. Od wielu lat współpracuje z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego, m. in. jako ekspert w ramach Zespołu Opiniodawczo-Doradczego d/s Produktów Regionalnych i Tradycyjnych przy Marszałku woj. wielkopolskiego, a także w pracach Kapituł różnych festiwali oceniających produkty regionalne i tradycyjne.  Między innymi Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. Ponadto pracuje w jury wojewódzkiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Przez lat wiele służyła swoją wiedzą w różnego rodzaju działaniach prowadzonych przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. W 2014 roku była członkiem jury Konkursu „Kulinarne rarytasy wielkopolskiej agroturystyki” organizowanego przez Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

W latach 2012-13 prowadziła badania na temat dziedzictwa niematerialnego (w tym obrzędowości dorocznej, rodzinnej oraz toponimii i toponomastyki oraz folkloru) na terenie pow. szamotulskiego w ramach projektu „Atlas niematerialnego dziedzictwa kulturowego wsi” prowadzonego przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jakub Pindych
Członek

Zawodowo związany jest z Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną (PLOT), z którą nieprzerwanie współpracuje od 2009 roku.

Zajmuje się turystyką kulinarną, a wcześniej również turystyką biznesową. Jest pomysłodawcą i redaktorem działu “Gdzie zjeść” portalu www.poznan.travel oraz pomysłodawcą i twórcą treści aplikacji mobilnej “Gdzie zjeść w Poznaniu”. Przez lata związany z hotelarstwem i gastronomią miał okazję poznać pracę w kuchni i w restauracji “od podszewki”. Jest autorem publikacji dotyczących gastronomii, w tym dwóch autorskich edycji poznańskiego przewodnika kulinarnego. Wspólnie z Wojciechem Manią stworzył przewodnik „Piwny Poznań”.

Zasiadał gościnne w składach jurorskich profesjonalnych konkursów kulinarnych oraz prowadził przez kilka lat zajęcia poświęcone tematowi wina na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Trzykrotnie wspierał organizacyjnie reprezentację poznańskich szefów kuchni podczas startów w Bocuse d’Or (Stavanger, Genewa i Lyon) – najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym świata. Wspierał organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski i Wielkopolskiego Kucharza Roku.

Jest autorem zdjęć publikowanych w mediach branżowych i prasie. Fotografie autorstwa Jakuba Pindycha, w tym zdjęcia kulinariów, tworzą bazę ponad 5 tys. fotografii wykorzystywanych przez Poznańską Lokalna Organizację Turystyczną i podmioty współpracujące w działaniach promocyjnych.

W latach 2014- 2017 działał jako ekspert z zakresu turystyki kulinarnej w projekcie pomocy rozwojowej, realizowanym w Kutaisi (Gruzji) oraz w programach anonimowych ewaluacji usług gastronomicznych w Polsce i zagranicą.

Jakub Pindych jest także pomysłodawcą nagradzanej akcji “Poznań za pół ceny”, która jest organizowana od ponad 10 lat. Akcja znalazła naśladowców w wielu polskich i europejskich miastach.

Zbigniew Kmieć
Członek

Urodził się w 1972 w Biłgoraju. Kresy wschodnie ukształtowały jego sposób patrzenia na świat. Na początku XXI wieku jako lokalny dziennikarz zaczął interesować się kulinariami regionu, w którym mieszkał. W tym okresie pomagał małym producentom ze swojej okolicy w zawiązywaniu stowarzyszeń promocji produktów, organizacji wyjazdów na targi i tak dalej. Przez kilka lat był rzecznikiem prasowym Festiwalu Smaku w Grucznie. Pisywał o kulinariach do wielu pism w tym: Kuchni, Magazynu Wino i Wprost. Uczestniczył w wielu konkursowych kapitułach smaku na festiwalach w całej Polsce i za granicą. Specjalizuje się w wyszukiwaniu produktów o najwyższej jakości. Na idei bardzo dobrych produktów pozyskiwanych najczęściej wprost od producentów oparta została koncepcja ‘Kafe Zielony Niedźwiedź’ –  warszawskiej restauracji, którą założył i prowadził razem ze wspólnikami. Lokal otrzymał wiele prestiżowych wyróżnień zarówno wśród konsumentów jak i w ocenie krytyków.

Obecnie pracuje nad promocją węgierskich win w Polsce i na zaproszenie Janusza Palikota  doradza kulinarnie spółce „Manufaktura Wódki Wina i Piwa” a także podmiotom z nią powiązanym. Jest głównym ekspertem ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP.

Hieromin Jurga
Członek

Niemal całe życie zawodowe Hieronima Jurgi związane jest z gastronomią. Umiejętności swoje zdobywał  w  poznańskim w  hotelu Merkury – w czasach, kiedy orbisowskie restauracje były w naszym kraju wzorcem jakości. Doświadczenie to  dało mu podstawy do  kontynuacji kariery zawodowej już na własny rachunek.

Od ponad 25 lat tworzy z powodzeniem solidną rodzinną firmę gastronomiczną. Jest prezesem i właścicielem Grupy ABC Kuchni.

Hieronim jest osobą niezwykle poukładaną i wrażliwą. Jako społecznik z wyboru czuje potrzebę realizacji ważnej misji i dzięki temu od lat promuje kulturę zdrowego żywienia.

Jest ekspertem smaku z bogatym doświadczeniem. Tworzy wzorce warte naśladowania.

Jest Przewodniczącym Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. W Ogólnopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy ma status  „Podstarszego”. Jest też  członkiem zarządu Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców  i Pracodawców oraz członkiem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Marek Grądzki
Członek

Jest osobą o niezwykle bogatym życiorysie. Był wysokim rangą urzędnikiem współtworząc po 1989 roku pierwszy polski samorząd gospodarczy, wcześniej stolarzem, a jeszcze wcześniej dziennikarzem.

W 2005 roku garnitury i krawaty zamienił na strój moro i amerykański kapelusz. Postanowił, że odtąd jego życiowym miejscem będzie wieś. Został farmerem. Rozpoczęła się przygoda z serami. Małe, kozie stadko zaczęło się szybko rozrastać. Dzisiaj liczy sobie ponad sto  sztuk mlecznych. Na początku sery zjadała rodzina, przyjaciele i znajomi. Dzisiaj Sery Grądzkie są znane w całej Polsce, a także  zagranicą. Gościły na wielu oficjalnych przyjęciach godnie reprezentując polską, manufakturową produkcję spożywczą. Dyplomy, którymi je nagrodzono zapełniają kilka półek.

Od dziesięciu lat Marek Grądzki prowadzi w Poznaniu „Zielony Targ”  – rynek ekologicznej i tradycyjnej żywności. Aktualnie mieści się on na Przełajowej 5, przygarnięty przez gościnną Fundację LABALAND. Przez kilka lat wcześniej miejscem Targu był Plac Bernardyński. W każdą sobotę od rana do wczesnych godzin popołudniowych można tam spotkać osobiście Marka Grądzkiego. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, albowiem produkcja zdrowej żywności to jego pasja i sposób na życie.

Paweł Mieszała
Członek

Paweł Mieszała to jeden z najbardziej utalentowanych, uznanych i cenionych cukierników w Polsce. Rzemieślnik i artysta w jednej osobie. Nauczyciel, pedagog, mistrz.

Swoją edukację zawodową rozpoczynał w Poznaniu pod okiem Wojciecha Kandulskiego. Najcenniejszą szkołą okazał się  jednak blisko roczny pobyt we Francji, a także staż w Belgii. W tym czasie po smutnych latach PRL-u w Polsce cukiernictwo przechodziło metamorfozę; na zachodzie mistrzowie cukiernictwa tworzyli cuda. Wrócił do kraju z nowymi pomysłami, które z uporem i systematycznie zaczął wcielać w życie. Szybko wszedł do ścisłego grona mistrzów.

Paweł Mieszała kilkakrotnie brał udział w światowych zawodach cukierników, gdzie reprezentował nasz kraj. Był finalistą podczas mistrzostw świata w Tokyo, Mediolanie i Lyonie. Na Mistrzostwach Świata Cukierników IKF w Stuttgarcie (1997) zdobył I miejsce i tytuł Mistrz Świata. Na Międzynarodowym Festiwalu Rzeźby Lodowej w Poznaniu (2003). Wywalczył tytuł Wicemistrza. W roku 1999 podczas zawodów w Bydgoszczy został indywidualnym Mistrzem Polskich Cukierników.

W latach 1995-2004 był wykładowcą w Europejskiej Szkole Mistrzów „Proffesional” oraz w Akademii Zeelandia. Sukcesy jego podopiecznych mogą być dla niego prawdziwym powodem do dumy.  W 2000 roku był Mistrzem Szkolącym i odpowiedzialnym za przygotowanie Marleny Szymaś do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Lisbonie, gdzie Marlena zdobyła I miejsce. W 2002 roku był Mistrzem Szkolącym i odpowiedzialnym kreatywnie za przygotowanie Michała Doroszkiewicza do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Poznaniu, gdzie Michał zajął  I miejsce.

Jego talent oraz sukcesy pedagoga i szkoleniowca zostały docenione. Jest odznaczony  srebrną odznaką za zasługi dla rzemiosła polskiego (2004 r.) oraz medalem Komisji Edukacji Narodowej (2005 r.).

Dodatkową jego pasją jest fotografowanie i stylizowanie żywności. Jest autorem albumu „Wykwintne desery polskie”.

Od 2016 roku Paweł Mieszała jako szef i właściciel prowadzi w Luboniu  „Cukiernię Pawlova”.

Marek Gąsiorowski
Członek

Poznaniak, urodzony i wychowany na Łazarzu. Absolwent I LO „Marcinka” oraz Akademii Rolniczej w Poznaniu. Prawie całe zawodowe życie związany z problematyką rozwoju obszarów wiejskich.

Kierował Polsko-Amerykańskim Projektem Rozwoju Produktów Lokalnych (2002-2004) oraz Programem „Agro-Smak 2”, Rozwój Rynku Produktów Regionalnych i Lokalnych (2004-2008).

Współorganizator krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Współzałożyciel i członek pierwszego Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie (2004-2006).

Audytor techniczny Polskiego Centrum Akredytacji do oceny jednostek certyfikujących rolnictwo ekologiczne oraz produkty z oznaczeniami geograficznymi (2006-2016).

Ekspert Komisji ds. Żywności, Związku Województw RP. Przedstawiciel Związku Województw RP w komisjach konkursowych na targach Polagra w Poznaniu oraz Natura Food w Łodzi.

Założyciel i prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska (od 2010).

Współautor raportu „Możliwości i konieczność przyjęcia przez Polskę procedur rejestracji zastrzeżonych znaków dla produktów spożywczych” (2003). Redaktor książki „O produktach tradycyjnych i regionalnych, możliwości a polskie realia” (2005). Jako Slow Food Wielkopolska wydawca reprintu, pierwszego wydania książki z 1876 r. pt. „Wielkopolski kucharz” (2017). Autor wielu artykułów i publikacji. Obecnie aktywny emeryt.

Hubert Gonera
Członek

Wyznaje zasadę, że podróżujemy, żeby jeść. Uważa, że w kulinariach zapisana jest historia i tradycja regionów i miast, dlatego przez kulturę stołu poznajemy autentyczność lokalną.

Twórca szlaków i projektów kulinarny w Polsce w tym Szlaku kulinarnego Centrum Gdyni, który był pierwszym utworzonym szlakiem kulinarnym w Polsce. Swoją wiedzą wspierał rozwój następujących szlaków kulinarnych: Szlak kulinarny po Opolski Biftyj, Podkarpackie Smaki,  Dolnośląskie Smaki, Szlaku Jabłkowy w Warce, Podlaskie Smaki, Pomorskie Prestige, Białostocki Szlak Kulinarny, Kulinarny Poznań,  Szlak Kulinarny Smaki Gdańska. Członek Rady Programowej Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne” akredytowanego przy Polskiej Organizacji Turystycznej.  Jego pomysłem jest ogólnopolska impreza Noc Restauracji – Smaki Polski, która od 2012 roku promuje polskie smaki najwyższej jakości w restauracjach na terenie całego kraju. Jego marzeniem jest wypromowanie polskiej kuchni, żeby stała się modna w kraju i daleko poza jego granicami. Promował polskie szlaki kulinarne między innymi w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Śledzi trendy i tendencji zachodzące w turystyce kulinarnej, doradza Polskiej Organizacji Turystycznej oraz regionalnym organizacjom turystycznym.

Od 2020 pełni funkcję ambasadora World Food Travel Association w Polsce, największej organizacji zajmującej się rozwojem turystyki kulinarnej na świecie.

Jan Babczyszyn
Sekretarz

Jest absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, który ukończył z wyróżnieniem w roku 1980 na Wydziale Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej.

Zawodowo – poczynając od lat osiemdziesiątych XX wieku – nieustająco związany jest z działalnością kulturalną, marketingiem i promocją, mediami oraz gastronomią. Inicjował i prowadził wiele przedsięwzięć artystycznych. Tworzył w Poznaniu pierwsze komercyjne i niezależne stacje radiowe i telewizyjne. Był restauratorem. Do dziś uczestniczy w wielu przedsięwzięciach o charakterze społecznym.

Należy do osób, które wyróżnia pasja do poszukiwania tradycji i dobrego smaku na domowym stole, w restauracji, na festiwalu kulinarnym, pikniku, w kuchni gospodarstwa agroturystycznego i u producenta tradycyjnych produktów na terenie całego kraju. Jest pomysłodawcą i współtwórcą „Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku” w Poznaniu oraz jego długoletnim dyrektorem. Jest też inicjatorem, współzałożycielem i był pierwszym prezesem stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.
Uczestniczy w licznych spotkaniach kulinarnych jako członek i przewodniczący kapituł konkursowych festiwali smaku o skali regionalnej i ogólnopolskiej, w tym podczas „Europy na widelcu” we Wrocławiu, Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, Festiwalu Smaku w Grucznie i Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie.

W swoich działaniach skupia się na podtrzymywaniu i promocji polskich tradycji kulinarnych, integracji środowisk wytwórców żywności i napojów, edukacji kulinarnej i kulturowej, propagowaniu dobrych wzorców w zakresie ekologii i ochrony środowiska a także rozwijaniu turystyki kulinarnej.

Jest pomysłodawcą utworzenia szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego jest aktualnie koordynatorem.