Kulinarne sentencje

KULINARNE SENTENCJE

Rozmowa na temat jedzenia, to najpowszechniejszy i najważniejszy dla człowieka temat na świecie. Każdy z nas, wielokrotnie każdego dnia – często nie zdając sobie z tego sprawy – przywołuje temat jedzenia i picia. To jedzenie i picie są najczęstszym powodem do podejmowania i prowadzenia rozmów z najbliższymi i znajomymi. Co jemy i pijemy; gdzie; z kim; w jakich okolicznościach; jak obficie; jak to smakuje; jaki ma zapach; czy to zdrowe; czy to przyjemne… to składowe naszej kulinarnej codziennej opowieści.

Na przestrzeni wieków wypowiedzi o jedzeniu i piciu wielu wybitnych postaci, ale także często zwykłych, anonimowych obywateli zostały zauważone, zapisane i często weszły do obiegu jako kształtujące nasz osobisty rozwój „cytaty”.

W tym miejscu przedstawiamy Państwu wybrane sentencje, wskazówki i refleksje kulinarne, które pozbieraliśmy w wielu różnych, rozproszonych w Internecie miejscach, ale także często zaczerpnęliśmy je bezpośrednio z lektury czasopism, literatury, czy też zostały przez nas zasłyszane.  Notki biograficzne opracowane zostały na podstawie Wikipedii.

Zachęcamy wszystkich naszych czytelników do przesyłania nam swoich osobistych, ale także przez Was zauważonych kulinarnych refleksji. Najciekawsze z nich postaramy się w tym miejscu zaprezentować.

Wiemy, że lista cytatów i ich autorów nie wyczerpuje całości tematu. Będziemy starali się ją na bieżąco uzupełniać.

Niech znajomość różnych sentencji kulinarnych będzie dla Was inspirująca. Niech pobudza Waszą wyobraźnię i niech kształtuje Waszą kulinarną świadomość.

Autor nieznany

Nigdy nie powinny być liczone: wiek i ilość kieliszków wina.

Ryż rodzi się w wodzie i musi umrzeć w winie.
(przysłowie włoskie)

Kto przed snem jabłko zażywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem.

Bez soli smutna biesiada.

 

Droższa przyprawa niż potrawa.

Jajko dziś lepsze jest od kury jutro.

Kołacza pragnij, lecz chleba nie porzucaj.

Kto nie pracuje, ten nie je.

Dobrze, jeżeli przy pracy jest wielu ludzi, a przy jedzeniu mało.
(przysłowie jakuckie)

Jeżeli jest głowa, to jedzenie się znajdzie.
(przysłowie kałmuckie)

Serce w bogactwach jest szybciej twarde niż jajko w gotującej wodzie.

Syty głodnemu nie uwierzy.

Ciężka boleść, gdy chce jeść; jeszcze cięższa, kiedy jedzą i nie dadzą.

Komu święta, to święta, a brzuch zawsze o głodzie pamięta.

Praca okrasza każdy posiłek.

Lepiej z głodu umierać niż ze wstydu.

Wieczerza skromna daje spokojne w nocy spanie.

Głód to dobry kucharz.

Śmiech jest najjaśniejszy w miejscu, gdzie jest jedzenie.
(przysłowie irlandzkie)

Ten, kto je sam, dusi się sam.
(przysłowie arabskie)

Nie kop swojego grobu własnym nożem i widelcem.
(przysłowie angielskie)

A oto przysłów kilka …

Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Kto ma morgi, krowy, świnie, tego zawsze głód ominie.

Bez pracy nie ma kołaczy.

Lepszy chleb z solą z dobrą wolą, niż marcepan z niewolą.

Nie samym chlebem człowiek żyje.

Głodnemu chleb na myśli.

Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty.

Z żuru chłop jak z muru.

Kto je żur, ten chłop jak tur.

Bez wołu nie będzie rosołu.

Gdzie barszcz, kapusta, tam chata nie pusta.

Chleb i woda – nie ma głoda.

Pokorne ciele dwie matki ssie.

Kradzione nie tuczy.

Pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki.

Kto latem pracuje, zimą głodu nie czuje.

Kto zjada ostatki, ten jest piękny i gładki.

Niegodzien chleba, kto nań robić nie chce.

Przez żołądek do serca.

Obiad bez zupy to jak chłop bez cepa.

Chcąc człowieka dobrze poznać, trzeba z nim beczkę soli zjeść.

Kto to nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza.

Ładna miska jeść nie daje.

Kto nie doje, nie dopije, ten mądrze i długo żyje.

Musztarda po obiedzie.

Bez mąki chleba nie upieczesz.

Być jak pączek w maśle.

Dmuchać komuś w kaszę.

Człowiek nie świnia – wszystko zje.

Dla późnych gości pozostają tylko kości.

Dziesiąta woda po kisielu.

Iść jak po maśle.

I w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu.

Każdy sobie rzepkę skrobie.

Kraj mlekiem i miodem płynący.

Lepszy rydz niż nic.

Łyżka dziegciu beczkę miodu zepsuje.

Ma się dar Boży zmarnować, lepiej zjeść i odchorować.

Na bezrybiu i rak ryba.

Na frasunek dobry trunek.

Nawarzyłeś sobie piwa, to go musisz teraz wypić.

Nie czas płakać nad rozlanym mlekiem.

Nie dla psa kiełbasa.

Pierwszy do jedzenia, ostatni do roboty.

Proste jak bułka z masłem.

Rosnąć jak na drożdżach.

Rybka lubi pływać.

Śmiać się jak głupi do sera.

Zakazany owoc najlepiej smakuje.

Wpaść jak śliwka w kompot.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni.

Kapusta głowa pusta.

Kto dobrze orze, ma chleb w komorze.

Jakie częstowanie, takie dziękowanie.

Brillat-Savarin Anthelme

Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) – francuski prawnik, polityk i pisarz. Zdobył sławę jako epikurejczyk i gastronom. Autor Fizjologii smaku, którą Balzac uznał nie tylko za wspaniały traktat kulinarny, ale również za jedno z najciekawszych stylistycznie dzieł stworzonych w języku francuskim.

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.

Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.

Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś.

Biblia

Jeżeli nieprzyjaciel twój cierpi głód – nakarm go.

Nie samym chlebem człowiek żyje (ale wszelkim słowem, które wychodzi z ust Pańskich).

Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi.

Brewer Gene

Gene Brewer – amerykański pisarz science-fiction. Ukończył chemię i mikrobiologię na DePauw University oraz na University of Wisconsin-Madison. Przez wiele lat zajmował się mikrobiologią i biochemią w ośrodkach badawczych USA. W wieku czterdziestu lat porzucił pracę naukowca i zajął się pisarstwem.

Ludzie uwielbiają się oszukiwać, używając eufemizmów – udają, że nie jedzą zwierząt. A więc nie jedzą krowy, tylko „befsztyk”, nie jedzą świnki, tylko „schab” i tak dalej.

Brock Alice May

Alice May Brock – amerykańska artystka, autorka i była restauratorka. Mieszkająca w Massachusetts przez całe dorosłe życie, Brock posiadała i prowadziła trzy restauracje w Berkshires – The Back Room, Take-Out Alice i Alice’s at Avaloch.

Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym.

Bloch Artur

Artur Bloch, ps. Nerchio – polski profesjonalny gracz e-sportowy w Starcraft II. Były członek drużyny EURONICS Gaming.

Wszystko, co dobre w życiu, jest nielegalne, niemoralne albo tuczące.

Beard James

James Andrews Beard  (1903 – 1985) – był amerykańskim szefem kuchni, autorem książek kucharskich, nauczycielem i osobowością telewizyjną. Był pionierem telewizyjnych programów kulinarnych, uczył w The James Beard Cooking School w Nowym Jorku i Seaside w stanie Oregon oraz prowadził liczne wykłady.

Dobry chleb jest najbardziej satysfakcjonującym ze wszystkich pokarmów; dobry chleb ze świeżym masłem, największa uczta!

Jedzenie to nasza wspólna płaszczyzna, uniwersalne doświadczenie.

Smakosz, który myśli o kaloriach, jest jak tarta, która patrzy na zegarek.

Bourdain Anthony

Anthony Michael „Tony” Bourdain (1956 – 2018) – amerykański szef kuchni, kucharz, aktor, muzyk, restaurator, piosenkarz, osobowość telewizyjna i pisarz pochodzenia francusko-żydowskiego.

Jedzenie jest wszystkim, czym jesteśmy. To przedłużenie uczuć nacjonalistycznych, etnicznych, twojej osobistej historii, twojej prowincji, twojego regionu, twojego plemienia, twojej babci. Jest nierozerwalnie związany z tymi od samego początku.

Sposób, w jaki robisz omlet, ujawnia twój charakter.

Cronin Archibald Joseph

Archibald Joseph Cronin (1896 – 1981) – szkocki pisarz tworzący w języku angielskim; autor realistycznych powieści obyczajowo-społecznych.

Jedz mniej, bramy raju są wąskie.

Cyceron

Marek Tulliusz Cyceron, inaczej Marek Tulliusz Cycero (106 p.n.e. – 46 p.n.e.) – pisarz, mówca, polityk, dowódca wojskowy, filozof, prawnik i kapłan rzymski. Współcześnie uważany za jedną z najważniejszych postaci w dziejach światowej literatury.

Przyprawą potrawy jest głód.

Chavez Cesar

César Estrada Chávez (1927 – 1993) – Amerykanin meksykańskiego pochodzenia, jedna z czołowych postaci w walce o prawa obywatelskie i sprawiedliwość społeczną w Stanach Zjednoczonych. Podejmował działania na rzecz mniejszości latynoskiej mieszkającej w Stanach, zwłaszcza na rzecz praw pracowników zatrudnianych w rolnictwie.

Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce.

Child Julia

Julia Child (1912 – 2004) – amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich i programów kulinarnych, dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię.

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

Jedzenie dietetyczne można zjeść tylko wtedy, gdy czekasz na ugotowanie steku.

Ludzie, którzy uwielbiają jeść, są zawsze najlepszymi ludźmi.

Courtine Robert J.

Robert Julien Courtine (1910 – 1998) – francuski pisarz kulinarny, który pisał również pod pseudonimami „La Reynière” i „Savarin”.

Cebula to trufla ubogich.

Coelho Paulo

Paulo Coelho de Souza – brazylijski pisarz i poeta. Autor wielu bestsellerów oraz laureat wielu nagród literackich.

Człowiek może wytrzymać tydzień bez picia, dwa tygodnie bez jedzenia, całe lata bez dachu nad głową, ale nie może znieść samotności. To najgorsza udręka, najcięższa tortura.

Czerniecki Stanisław

Stanisław Czerniecki – sekretarz królewski, podstoli żytomierski, autor pierwszej książki kucharskiej po polsku z 1682 r. Pochodził najprawdopodobniej z rodziny mieszczańskiej. Był kuchmistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego.

Między wszystkiemi własnościami ludzkiemi, i tę, mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają, nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości.

Chmielowski Adam - Św. Brat Albert

Adam Hilary Bernard Chmielowski (1845 – 1916) – polski zakonnik franciszkański, założyciel zgromadzenia albertynów i albertynek, powstaniec, malarz, święty Kościoła katolickiego, znany z pełnego poświęcenia pracy dla biednych i bezdomnych.

Powinno się być dobrym jak chleb,
który dla wszystkich leży na stole,
z którego każdy może dla siebie kęs odkroić,
nakarmić się jeśli jest głodny.

Chmielewska Joanna

Joanna Chmielewska, właściwie Irena Barbara Kuhn z domu Becker (1932 – 2013) – polska pisarka, autorka powieści sensacyjnych, kryminalnych, komedii obyczajowych, a także książek dla dzieci i młodzieży. Jej książki zostały przetłumaczone na co najmniej osiem języków.

Niepewność jest jak sól. Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia, ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą…

Cantu Homaro

Homaro „Omar” Cantu Jr. (1976 – 2015) – amerykański szef kuchni i wynalazca znanym z zastosowania gastronomii molekularnej. Jako dziecko Cantu fascynował się nauką i inżynierią. Podczas pracy w restauracji typu fast food odkrył podobieństwa między nauką a gotowaniem i postanowił zostać szefem kuchni.

Wartość żywności zależy od tego, jak dobrze smakuje.

Carlin George

George Dennis Carlin (1937 – 2008) – amerykański komik typu stand-up, aktor, pięciokrotny laureat nagrody Grammy.

Starać się być szczęśliwym poprzez gromadzenie dóbr, jest jak próba zaspokojenia głodu poprzez obłożenie całego ciała kanapkami.

Dali Salvador

Salvador Dalí ( 1904 – 1989) – kataloński malarz, jeden z najbardziej znanych surrealistów. Jest jednym z bardziej rozpoznawalnych artystów XX wieku. Sztuka Dalego stała się już za jego życia znakiem handlowym i wielką ikoną mediów.

Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.

Davis Adelle

Adelle Davis (1904 – 1974) – amerykańska pisarka i dietetyk, uważana za „najbardziej znaną dietetyczkę od początku do połowy XX wieku”. Była zwolenniczką poprawy zdrowia poprzez lepsze odżywianie.

Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak.

Dołęga-Mostowicz Tadeusz

Tadeusz Dołęga-Mostowicz (1898 – 1939) – polski pisarz, prozaik, scenarzysta i dziennikarz. Jego najbardziej znaną powieścią jest Kariera Nikodema Dyzmy, kilkakrotnie zekranizowana, m.in. jako serial telewizyjny o tym samym tytule.

(…) jak Żyd je kurę, to albo kura była chora, albo Żyd jest chory.

Davis Jim

Jim Davis, właśc. James Robert Davis – amerykański rysownik, twórca Garfielda. Garfield, stworzony w 1978 roku, pozostaje jedną z najbardziej znanych postaci komiksowych.

Warzywa stanowią nieodłączny element każdej diety. Proponuję: ciasto marchewkowe, chleb z cukinii i placek z dyni.

Darwin Karol

Charles Robert Darwin, Karol Darwin (1809 – 1882) – brytyjski przyrodnik i geolog, twórca teorii ewolucji, zgodnie z którą wszystkie gatunki pochodzą od wcześniejszych form, autor publikacji, w których przedstawił argumenty na poparcie swej tezy.

Normalnym pokarmem człowieka są warzywa.

Einstein Albert

Albert Einstein (1879 – 1955) – fizyk teoretyczny i laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki za 1921 rok, w uznaniu za „wkład do fizyki teoretycznej, zwłaszcza opis prawa efektu fotoelektrycznego”. Twórca szczególnej teorii względności i autor wynikającej z niej równoważności masy i energii, sformułowanej słynnym wzorem E = mc².

Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym.

Epiktet

Epiktet z Hierapolis  (50 n.e. – 135 n.e.) – filozof grecko-rzymski, jeden z reprezentantów stoicyzmu. Uczeń stoika Muzoniusza Rufusa. Twórca szkoły w Nikopolis w Epirze. Był wyzwoleńcem.

W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy.

Epikur

Epikur (341 p.n.e. – 270 p.n.e.) – grecki filozof, twórca epikureizmu. Epikur był jednym z najważniejszych filozofów tzw. drugiej fazy greckiej filozofii klasycznej, w której dominowały zagadnienia filozofii życia – czyli rozważania na temat jak osiągnąć pełne szczęście.

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz.

Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra.

Escoffier Auguste

Georges Auguste Escoffier (1846 – 1935)  – francuski szef kuchni, reformator klasycznej kuchni francuskiej, autor książek kucharskich. Pracował m.in. dla Césara Ritza w jego restauracjach hotelowych.

Dobre jedzenie to podstawa prawdziwego szczęścia.

Feuerbach Ludwig

Ludwig Andreas Feuerbach (1804 – 1872) – niemiecki filozof. Podkreślał materialność człowieka i na tej podstawie zbudował naturalistyczną etykę i teorię religii. Zwalczał idee nieśmiertelności i nadprzyrodzoności.

Człowiek jest tym, co zje.

Franklin Benjamin

Benjamin Franklin (1706 – 1790)– amerykański polityk, drukarz, uczony, filozof i wolnomularz; jeden z ojców założycieli Stanów Zjednoczonych.

Jedz by zadowolić siebie, ubieraj się, aby zadowolić innych.

Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej niż wymaga tego od nich natura.

Nie jedz do otępienia, nie pij do podniecenia.

Fredro Aleksander

Aleksander Fredro hrabia herbu Bończa ( 1793 – 1876) – polski komediopisarz, pamiętnikarz, poeta, ziemianin, oficer, wolnomularz, tworzył w epoce romantyzmu. Uważany jest za najwybitniejszego komediopisarza w historii literatury polskiej.

Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje.

Fangrat Tadeusz

Tadeusz Fangrat (1912 – 1993) – polski poeta, satyryk, tłumacz literatury węgierskiej.

Brzuszek: warstwa obżarstwa.

Kłos – kolebka chleba.

Fields W.C.

Fields W.C.  (1880 – 1946) – amerykański komik, żongler, aktor i pisarz.

Gotuję z użyciem wina. Czasami nawet dodaję do tego jedzenie.

Fadiman Clifton

Clifton Fadiman (1904 – 1999) – amerykański redaktor, prezenter telewizyjny i krytyk literacki.

Ser to mleczny krok ku nieśmiertelności.

Grzeszczyk Władysław

Władysław A. Grzeszczykpolski satyryk i aforysta.

Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy.

Giesbert Franz-Olivier

Franz-Olivier Giesbert –  urodzony w Ameryce francuski dziennikarz, pisarz i prezenter telewizyjny.

Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie.

Gombrowicz Witold

Marian Witold Gombrowicz herbu Kościesza (1904 – 1969) – polski powieściopisarz, nowelista i dramaturg. Jeden z wybitnych polskich pisarzy XX wieku.

Jeśli jeszcze znoszę kobiety, to tylko nadziewane, i to jedzeniem z dobhej hestauhacji. Kobieta z dobrą pulahdą w śhodku, to jednak smakowitsze niż ta sama kobieta wypełniona, rzekłbym, po phostu kahtoflami lub kaszą ghyczaną.

Gandhi Mahatma

Mahatma Gandhi lub Mahatma, właśc. Mohandas Karamchand Gandhi (1869 – 1948)– indyjski prawnik, filozof, polityk i mąż stanu, jeden z twórców współczesnej państwowości indyjskiej i propagator pacyfizmu jako środka nacisku politycznego.

Na świecie jest tak wiele głodujących, że Bóg może dotrzeć do nich jedynie w postaci chleba.

Gee Alison Singh

Alison Singh Gee – pochodząca z Chin, żyjąca w Los Angeles dziennikarka i autorka książek.

Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne.

Guarnaschelli Alexandra

Alexandra Maria Guarnaschelli – szefowa kuchni w nowojorskich restauracjach, autorka książek kucharskich, występuje w kulinarnych programach telewizyjnych.

Jedzenie jest mocno związane z pamięcią.

Grizzard Lewis

Lewis McDonald Grizzard Jr. (1946 – 1994) – amerykański dziennikarz, redaktor sportowy, pisarz i humorysta.

Jedząc domowego pomidora trudno myśleć cokolwiek poza przyjemnymi myślami.

Grimm Bracia

Bracia Grimm – dwaj rodzeni bracia, pisarze i uczeni niemieccy Wilhelm Karl Grimm (1786–1859) i Jacob Ludwig Karl Grimm (1785–1863), którzy dużą część swoich dzieł publikowali wspólnie, autorzy Baśni braci Grimm. Obaj bracia byli członkami Akademii Nauk w Berlinie i uczonymi (językoznawcami), o znacznym dorobku.

 

 

Kto chce jeść chleb, musi na niego zasłużyć.

Hemingway Ernest

Ernest Miller Hemingway (1899 – 1961)– amerykański pisarz i dziennikarz. Jest autorem takich powieści jak Słońce też wschodzi, Pożegnanie z bronią, Komu bije dzwon oraz opowiadań Śniegi Kilimandżaro i Stary człowiek i morze. Często jest przedstawiany jako klasyczny przedstawiciel literatury amerykańskiej.

Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.

Hipokrates

Hipokrates lub Hippokrates z Kos (ok 460 p.n.e. – ok. 377 p.n.e.) – lekarz grecki, jeden z prekursorów współczesnej medycyny, obdarzony przydomkiem „ojca medycyny”.

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna – wszystko z umiarem. 

van Horne Harriet

Harriet Van Horne (1920 – 1998) – felietonistka amerykańska oraz krytyk filmowy i telewizyjny.

Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale.

Heine Heinrich

Christian Johann Heinrich Heine, właśc. Harry Chaim Heine (1797 – 1856) – niemiecki poeta żydowskiego pochodzenia, przedstawiciel romantyzmu, jeden z najwybitniejszych niemieckich liryków, prozaik, publicysta.

Tam to jadłem i garbanzos,
Ciężkie jak z ołowiu kule
I niestrawne nawet Niemcom,
Co na kluskach rosną z dziecka.

Herbert Zbigniew

Zbigniew Bolesław Ryszard Herbert (1924 – 1998) – polski poeta, eseista, dramaturg, twórca cyklu poetyckiego „Pan Cogito”, autor słuchowisk; pośmiertnie odznaczony Orderem Orła Białego. Z wykształcenia ekonomista, prawnik i filozof. Laureat ponad dwudziestu nagród literackich.

Łatwiej z chlebem iść po kij niż z kijem po chleb.

Nadzieja chlebem biednego.

Horacy

Horacy, właściwie Kwintus Horacjusz Flakkus (65 p.n.e. – 8 p.n.e.) – poeta rzymski, często określany mianem największego łacińskiego liryka i mistrza satyry. W czasach cesarza Augusta, w których żył i tworzył, sławą przewyższał go jedynie Wergiliusz.

Głodny żołądek rzadko gardzi pospolitym jadłem.

Główna przyjemność w jedzeniu nie polega na kosztownych przyprawach czy wyśmienitym smaku, ale na tobie.

Heraklit

Heraklit z Efezu (ok. 540 p.n.e. – ok. 480 p.n.e.)– presokratyczny filozof grecki, zaliczany do jońskich filozofów przyrody, urodzony w mieście Efez, w Jonii, u wybrzeży Azji Mniejszej. Autor pism kosmologicznych, politycznych i teologicznych. Pochodził ze szlachetnego rodu.

Choroba pozwala poznać słodycz zdrowia,
zło – dobra,
głód – sytości,
zmęczenie – wypoczynku.

Herzberg Qin Xue

Herzberg Qin Xue – autorka książek m. in. na temat chińskich przysłów.

Jedzenie odgrywa ważną rolę w każdej kulturze.

Holford Patrick

Patrick Holford – brytyjski autor i przedsiębiorca, zwolennik alternatywnych metod żywienia i diety, regularnie pojawia się w telewizji i radiu w Wielkiej Brytanii i za granicą. Wydał 36 książek w 29 językach.

Jedzenie jest lepszym lekarstwem niż narkotyki.

Irvine Robert

Robert Paul Irvine – sławny angielski szef kuchni, gospodarz i uczestnik  programów talk-show.

Jedzenie to kultura i musimy go słuchać.

Konfucjusz

Konfucjusz – chiński filozof, żyjący na przełomie VI i V wieku p.n.e.
Nie pozostawił po sobie żadnych pism – jego nauczanie zebrano w księdze „Dialogi konfucjańskie” – dzieło o 20 rozdziałach i 497 wersach, zawierające aforyzmy, maksymy i krótkie przypowieści.

Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.

Jedzenie jest najważniejszą rzeczą na świecie.

Umysł znajduje się w żołądku.

Keller Thomas

Thomas Aloysius Keller – amerykański szef kuchni, restaurator i autor książek kucharskich. Najlepszy Szef Kuchni Kalifornii w 1996 r.

Przepis nie ma duszy. Ty, jako kucharz, musisz wnieść duszę do przepisu.

Klimuszko Andrzej Czesław

Andrzej Klimuszko, właśc. Czesław Klimuszko (1905 – 1980) – polski duchowny rzymskokatolicki, franciszkanin. Był zielarzem, wizjonerem, jasnowidzem.

Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie.

Kazandzakis Nikos

Nikos Kazandzakis (1883 – 1957)– grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel. Przez wielu uważany za najważniejszego greckiego pisarza i filozofa XX w. Najczęściej tłumaczony grecki autor w XX wieku.

Powiedz mi, co robisz z jedzeniem, które spożywasz, a powiem ci, kim jesteś. Jedni przerabiają je na tłuszcz i nawóz, inni na pracę i zabawę, jeszcze inni – jak słyszałem – na boskość. Istnieją więc trzy rodzaje ludzi.

Kraszewski Józef Ignacy

Józef Ignacy Kraszewski (1812 -1887) – polski pisarz, publicysta, wydawca, historyk, encyklopedysta, działacz społeczny i polityczny, współzałożyciel Macierzy Polskiej, autor z największą liczbą wydanych książek i wierszy w historii literatury polskiej oraz malarz.

U nas, panie, nie ma ludzi, co by obiadować i smakować umieli – to są ludzie, co jedzą.

Kumor Aleksander

Kumor Aleksander – polski aforysta.

Wspomina się potrawy smaczne lub te, które zostały na żołądku.

Krasny Józef

Józef Krasny (1887 – 1932) – polski działacz rewolucyjny i komunistyczny, funkcjonariusz sowieckich służb specjalnych.

Nie ma chleba, a żyć trzeba.

Kuś Mira

Mira Kuś, wł. Mirosława Kuś – polska poetka, publicystka, członkini Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.

W chlebie jest klimat i duch miejsca.

Knight Brenda

Brenda Knight – amerykańska autorka książek

Dobre jedzenie to niesamowite błogosławieństwo.

Lec Stanisław Jerzy

Stanisław Jerzy Lec, pseud. literacki Stach, właśc. baron Stanisław Jerzy de Tusch-Letz (1909 – 1966) – polski poeta, satyryk i aforysta. Sięgając po formułę starożytnych sentencji, posługując się ostrym dowcipem, kalamburem, grą słów, konceptem językowym, konceptem poetyckim, skrótem myślowym, Lec budował wyjątkowo trafny komentarz do współczesnych zjawisk społecznych i politycznych. Autor tomów aforyzmów Myśli nieuczesane (1957) i Myśli nieuczesane nowe (1964), przetłumaczonych na kilkanaście języków.

Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze.

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

Chleb otwiera każde usta.

I dusza musi być czasem na diecie.

Owoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie.

Lichtenberg Georg Christoph

Georg Christoph Lichtenberg (1742 – 1799) – niemiecki profesor fizyki, myśliciel, autor ateistycznych i wolnomyślnych aforyzmów. Przedstawiciel oświecenia. Od 1770 był profesorem matematyki i nauk przyrodniczych na uniwersytecie w Getyndze.

Posiłki mają ogromny wpływ na człowieka, choć wino szybciej uwidacznia swoje działanie, a jedzenie wolniej, ale równie skutecznie.

 

Loren Sophia

Sophia Loren, właśc. Sofia Villani Scicolone – włoska aktorka filmowa. Jedna z największych gwiazd włoskiego i światowego kina, występująca z powodzeniem zarówno w filmach europejskich, jak i amerykańskich. W 1999 American Film Institute umieścił ją na 21. miejscu w rankingu „największych aktorek wszech czasów”.

Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów.

Wszystko co widzisz zawdzięczam spaghetti.

Larson Doug

Doug Larson (1926 – 2017) – amerykański redaktor i felietonista

Oczekiwana długość życia wzrosłaby skokowo, gdyby zielone warzywa pachniały tak dobrze jak bekon.

de Laurentiis Giada

Giada Pamela De Laurentiis – włosko-amerykańska szefowa kuchni, pisarka i osobowość telewizyjna.

Jedzenie łączy ludzi na wielu różnych poziomach. To pokarm dla duszy i ciała; to prawdziwa miłość.

Lawson Nigella

Nigella Lawson – brytyjska dziennikarka, autorka książek kucharskich, prezenterka telewizyjna.

W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.

Maugham William Somerset

William Somerset Maugham (1874 – 1965) – angielski powieściopisarz i dramaturg.

Na przyjęciu powinno się jeść mądrze, ale niezbyt dużo, i mówić dużo, ale niezbyt mądrze.

Monteskiusz

Monteskiusz, właśc. Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (1689 – 1755) – francuski filozof, prawnik, wolnomularz i pisarz doby Oświecenia, członek zagraniczny Akademii Stanisława w Nancy od 1751 roku.

Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia.

Zdrowie utrzymane za pomocą restrykcyjnej diety to przykra choroba.

Monroe Marilyn

Marilyn Monroe, właściwie Norma Jeane Mortenson (1926 – 1962) – amerykańska aktorka, modelka, piosenkarka i producentka filmowa, gwiazda filmowa, ikona kultury popularnej oraz seksbomba lat 50. i 60. XX w. American Film Institute umieścił ją na szóstym miejscu na liście największych aktorek wszech czasów.

Sława jest jak kawior. Bardzo przyjemnie jeść go od czasu do czasu, ale na co dzień jest nie do zniesienia.

Makłowicz Robert

Robert Witold Makłowicz – polski krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta, podróżnik i youtuber. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich.

Najważniejsze trzy słowa dla Polski, Polaków, naszej kultury, filozofii: wódka, wojna i kiełbasa są rodzaju żeńskiego.

Milne Alan Alexander

Alan Alexander Milne (1882 – 1956) – brytyjski pisarz, autor książek dla dzieci Kubuś Puchatek oraz Chatka Puchatka.

– Puchatku, co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
– Mówię: Co też dziś będzie na śniadanie.
– Ja mówię: Ciekaw jestem, co się dzisiaj wydarzy ciekawego.
– To na jedno wychodzi.

Chciałem coś znaleźć w Lesie – rzekł Tygrys z ważną miną. Znalazłem jednego puchatka, jednego prosiaczka i jednego kłapoucha, ale do jedzenia nic nie znalazłem.

Malicki Wiesław

Wiesław Malicki (1935 – 2011) – polski poeta, dziennikarz i aforysta. Doktor nauk humanistycznych, absolwent Studium Nauczycielskiego w Krakowie, Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Opolu, Podyplomowego Studium Dziennikarskiego na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.

Aby nam się dobrze jadło, trzeba znać jadła abecadło.

Kutia – nobilitacja pszenicy.

Nic tak nie zakwasza potraw jak pesymizm kucharki.

Piwo – napój podchmielony.

Mencken Henry Louis

Henry Louis Mencken (1880 – 1956) – amerykański dziennikarz, eseista, redaktor czasopisma, satyryk, krytykujący amerykański styl życia i kulturę. Był też badaczem amerykańskiej odmiany języka angielskiego, autorem wielotomowej monografii The American Language.

Idealista – to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa.

Mickiewicz Adam

Adam Bernard Mickiewicz (1798 – 1855) – polski poeta, działacz polityczny, publicysta, tłumacz, filozof, działacz religijny, mistyk, organizator i dowódca wojskowy, nauczyciel akademicki. Obok Juliusza Słowackiego i Zygmunta Krasińskiego uważany za największego poetę polskiego romantyzmu (zaliczany do grona tzw. Trzech Wieszczów) oraz literatury polskiej, a nawet za jednego z największych na skalę europejską.

I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem,
A com widział i słyszał w księgi umieściłem.

McGill Bryant

Bryant McGill – autor międzynarodowych bestsellerów, aktywista i przedsiębiorca społeczny. Lider myśli kulturowej. Jest jednym z największych na świecie influencerów w mediach społecznościowych.

Jedzenie jest częścią naszego kontraktu z życiem.

Nietzsche Friedrich

Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844 –  1900) – znany na całym świecie niemiecki filozof, filolog klasyczny, prozaik oraz poeta. Centralną kategorią jego filozofii jest filozofia życia, której konsekwencją jest radykalna krytyka chrześcijaństwa. Nietzschego charakteryzuje ateizm, psychologizm oraz historyzm.

Tak jak duży kraj oznacza zwykle dość przeciętny poziom oświaty publicznej, tak duża kuchnia oznacza zwykle dość mizerne jedzenie.

Nizamaddin Aliszer Nawoi

Aliszer Nizamaddin Nawoi, Ali Szer Nawoi, właśc. Ali Szir Nawai Nizam ad-Din (1441 – 1501) – wezyr władcy z dynastii Timurydów Husajna Bajkary i pisarz. Żył i tworzył w Heracie na dworze sułtana Husajna Bajkary, gdzie odegrał ważną rolę w życiu politycznym państwa.

Wstrzemięźliwość języka szacunek ci wróży, wstrzemięźliwość w jedzeniu twoje dni przedłuży.

Newman Alfred E.

Alfred E. Neuman – fikcyjna maskotka i chłopak z okładki amerykańskiego magazynu humorystycznego Mad.

Żyjemy w dzisiejszym świecie, w którym lemoniadę wytwarza się ze sztucznych aromatów, a politurę do mebli z prawdziwych cytryn.

Neighor Geoffrey

Dobre jedzenie kończy się dobrą rozmową.

Ono Jiro

Jiro Ono – japoński szef kuchni i właściciel Sukiyabashi Jiro, japońskiej restauracji sushi w Ginza. Uważany przez współczesnych za jednego z największych żyjących rzemieślników sushi.

Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.

Oliver Jamie

Jamie Trevor Oliver – brytyjski kucharz, autor wielu programów i książek kulinarnych.

Przestań być weganinem i zacznij cieszyć się tym, co jesz.

Pertini Sandro

Alessandro „Sandro” Pertini– włoski polityk i dziennikarz, działacz antyfaszystowski. W latach 1978- 1985 sprawował urząd Prezydenta Republiki Włoskiej. Prywatnie Sandro Petrini był przyjacielem papieża Jana Pawła II.

Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie.

Parton Dolly

Dolly Rebecca Parton – amerykańska piosenkarka muzyki country, kompozytorka i autorka tekstów, multiinstrumentalistka, producentka muzyczna, aktorka, pisarka, businesswoman i działaczka społeczna. Odznaczona Narodowym Medalem Sztuki.

Moją słabością zawsze było jedzenie i mężczyźni – dokładnie w takiej kolejności.

Pavarotti Luciano

Luciano Pavarotti (1935 – 2007)– włoski śpiewak operowy. Uważany za jednego z najwybitniejszych śpiewaków XX wieku.

Jedną z najpiękniejszych rzeczy w życiu jest sposób, w jaki musimy regularnie przerywać to, co robimy i poświęcać naszą uwagę jedzeniu.

Patterson James

James Patterson – amerykański pisarz, autor thrillerów i powieści kryminalnych. Należy do ścisłej czołówki najpopularniejszych autorów amerykańskich; obok książek Dana Browna, Johna Grishama i Stephena Kinga jego powieści najczęściej pojawiają się na światowych listach bestsellerów.

Popcorn na śniadanie! Dlaczego nie? To ziarno. To jest jak grys, ale z wysoką samooceną.

Pitagoras

Pitagoras (ur. ok. 572 p.n.e)– grecki matematyk, filozof, mistyk kojarzony ze słynnym twierdzeniem matematycznym nazwanym jego imieniem. Według większości opisów Pitagoras żył około 80 lat, chociaż relacja anonimowego autora twierdzi, iż żył on aż 104 lata. Założyciel szkoły pitagorejczyków.

Jedzenie bobu jest zbrodnią, którą da się porównać ze zjadaniem głów własnych rodziców.

Picasso Pablo

Pablo Ruiz Picasso (1881 – 1973) – hiszpański malarz, rzeźbiarz, grafik, ceramik oraz poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych artystów XX wieku. On i Georges Braque są twórcami nurtu malarstwa zwanego kubizmem.

Miłość jest jak oberża hiszpańska – spożywa się tylko to, co się samemu przyniosło.

Patterson Daniel

Daniel Patterson – amerykański szef kuchni, restaurator i pisarz kulinarny, uważany za czołowego orędownika kuchni kalifornijskiej.

Doskonałe jedzenie rodzi się z doskonałego porządku.

Puerta Jose Andres

José Ramón Andrés Puerta – hiszpańsko-amerykański szef kuchni, restaurator i założyciel World Central Kitchen, organizacji non-profit zajmującej się dostarczaniem posiłków po klęskach żywiołowych.

Właściwe wykorzystanie pożywienia może zakończyć głód.

Rabelais François

François Rabelais (ok 1484 – 1553) – francuski pisarz satyryczny, duchowny i lekarz. Wszechstronnie wykształcony, przyjaciel wielu ówczesnych humanistów europejskich, przeszedł do historii jako autor jednej książki, zarazem popularnej i budzącej kontrowersje: Gargantui i Pantagruela.

Apetyt przychodzi w miarę jedzenia.

Rej Mikołaj

Mikołaj Rej z Nagłowic herbu Oksza (1505 – 1569) – polski poeta i prozaik renesansowy, tłumacz, a także polityk i teolog ewangelicki, wójt urzędowski, poseł na Sejm I Rzeczypospolitej. Choć nie był humanistą w naukowym rozumieniu tego słowa, zawdzięcza się mu upowszechnienie idei humanitas w polskiej kulturze.

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.

Rousseau Jean-Jacques

Jean-Jacques Rousseau (1712- 1778) – genewski pisarz tworzący w języku francuskim, filozof, pedagog, teoretyk muzyki.

Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie.

Ramsey Gordon

Gordon James Ramsay – szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich. Według dwutygodnika „Forbes” jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Prowadzi programy telewizyjne.

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję.

Różanek Aldona

Aldona Różanek, pseud. literackie Dona Rose; Sainada – polska literatka, dziennikarka, scenarzystka, fotograf, malarka i teolog.

Najsmaczniejsza potrawa traci smak, gdy otrzyma nieapetyczną nazwę.

Rattiner Susan L.

Notka biograficzna – wkrótce

Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim jedzeniem.

Rogers Will

Will Rogers (1879 – 1935) – amerykański dziennikarz, aktor i osobowość radiowa

Cebula może wywołać płacz, ale nigdy nie wynaleziono warzywa, które mogłoby rozśmieszyć.

Sadi z Szirazu

Sadi – poeta perski żyjący prawdopodobnie w latach 1213–1295. Liczne, przeważnie dydaktyczne utwory pisał wierszem i prozą, zarówno po persku jak i arabsku, w przystępnej formie. Pod pogodnym poglądem na świat często w jego twórczości ukrywa się mistycyzm.

Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia.

Shaw George Bernard

George Bernard Shaw (1856 – 1950) – irlandzki dramaturg i prozaik, przedstawiciel dramatu realistycznego. Jako filozof twórca koncepcji tzw. siły życiowej i ewolucji twórczej.

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.

Sienkiewicz Henryk

Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz herbu Oszyk, kryptonim „Litwos”, „Musagetes”, pseudonim „Juliusz Polkowski”, „K. Dobrzyński” (1846 – 1916 ) – polski nowelista, powieściopisarz i publicysta; laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury (1905) za całokształt twórczości, jeden z najpopularniejszych polskich pisarzy przełomu XIX i XX w.

Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą.

Sokrates

Sokrates (zm. ok 399 p.n.e.) – grecki filozof starożytny. Obok Platona i Arystotelesa, uważany za największego filozofa starożytności, dlatego wcześniejsza filozofia nazywana jest przedsokratejską.

Jemy, aby żyć, nie żyjemy, aby jeść.

Shakespeare William

William Shakespeare (1564 – 1616) – angielski poeta, dramaturg, aktor. Powszechnie uważany za jednego z najwybitniejszych pisarzy literatury angielskiej oraz reformatorów teatru. Napisał 38 sztuk, 154 sonety, a także wiele utworów innych gatunków.

Miód, chociaż słodki, nadmiarem słodyczy tłumi apetyt i sprowadza mdłości; kochaj z umiarem.

Co słodkie dla języka, dla żołądka kwasem.

Słota Przecław

Przecław Słota z Gosławic herbu Jelita (1375 – 1419) – szlachcic z ziemi łęczyckiej, burgrabia i podstarości poznański w latach 1398–1400. Swą karierę zawdzięczał ścisłym związkom z dworem Tomka z Węgleszyna, podczaszego krakowskiego i starosty generalnego Wielkopolski.

Ukrawaj często, a mało,
A jedz, byleć się jedno chciało.

Seneka Młodszy

Lucius Annaeus Seneca, Lucjusz Anneusz Seneka (zm. ok 65 n.e.) – retor, pisarz, poeta, filozof rzymski, zwany Filozofem, syn Seneki Starszego zwanego Retorem. Stoik, piewca heroicznej etyki. Jego filozofia wywarła znaczny wpływ na chrześcijaństwo.

Głód nie ma ambicji.

Sztaudynger Jan

Jan Izydor Sztaudynger (1904 – 1970) – polski poeta, fraszkopisarz, satyryk, teoretyk lalkarstwa, tłumacz.

Nie pojmie głodnego syty, bo ich różnią apetyty.

Seeger Pete

Pete Seeger, właśc. Peter Seeger 1919 – 2014) – amerykański piosenkarz i aktywista. Dzięki niemu rozwinęła się muzyka folkowa, był także pionierem protest songu w latach 50. i 60.

Jedzenie jest jednym z najlepszych narzędzi do organizacji.

Stewart Sean

Sean Stewart – amerykańsko-kanadyjski pisarzem science-fiction i fantasy.

Nie ma czegoś takiego jak złe jedzenie.

Twain Mark

Mark Twain, właściwie Samuel Langhorne Clemens (1835 – 1910) – amerykański pisarz pochodzenia szkockiego, satyryk, humorysta, wolnomularz. Do jego najbardziej znanych powieści należą Przygody Tomka Sawyera, Przygody Hucka i Książę i żebrak. Pisarz William Faulkner nazwał Twaina „ojcem amerykańskiej literatury”.

Jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz jeść, picie tego, czego nie lubisz, i robienie tego, na co nie masz ochoty.

Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym.

Sekret życiowego sukcesu polega na jedzeniu tego, co lubisz i pozwalaniu potrawom walczyć z tym w środku.

Trening jest wszystkim. Brzoskwinia była kiedyś gorzkim migdałem; kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem.

Aby zerwać z nawykiem, wyrób sobie inny, który go wymaże.

Tuwim Julian

Julian Tuwim (1894 – 1953) – polski poeta żydowskiego pochodzenia, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstów piosenek; jeden z najpopularniejszych poetów dwudziestolecia międzywojennego. Współzałożyciel kabaretu literackiego „Pod Picadorem” i grupy poetyckiej „Skamander”.

Rodzynka: stroskane winogrono.

Zakazanego owocu nie gryź wstawionymi zębami.

Tołstoj Lew

Lew Nikołajewicz Tołstoj, hrabia (1828 – 1910) – rosyjski powieściopisarz, dramaturg, krytyk literacki, myśliciel, pedagog. Jeden z najwybitniejszych przedstawicieli realizmu w literaturze europejskiej. Klasyk literatury rosyjskiej i światowej. Uchodził za najwyższy autorytet moralny w Rosji na przełomie XIX–XX w.

Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy.

Nauka to pokarm dla rozumu.

de Talleyrand Charles

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, znany jako Talleyrand (1754 – 1838) – francuski mąż stanu, polityk i dyplomata, minister spraw zagranicznych Francji, biskup diecezjalny Autun, książę Benewentu, zwolennik rewolucji francuskiej i sekularyzacji dóbr kościelnych, w 1791 ekskomunikowany.

Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość.

Talmud - jedna z ksiąg Judaizmu

Kto nad kradzionym jadłem odmawia modlitwy, szydzi z Boga.

Ulmer Ernestine

Ernestine Ulmeramerykańska pisarka urodzona w 1925 r.

 

Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.

Wharton William

William Wharton, właśc. Albert William du Aime (1925 – 2008) – amerykański psycholog, malarz i pisarz, laureat National Book Award za pierwszą powieść Ptasiek. Tworzył powieści obyczajowo-psychologiczne, których bohaterem jest zawsze alter ego pisarza.

Najlepszy sposób, żeby sobie zapewnić uznanie w roli kucharza, to trzymać gości o suchym pysku tak długo, aż prawie zejdą z głodu.

Wilde Oscar

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (1854 – 1900) – irlandzki poeta, prozaik, dramatopisarz i filolog klasyczny. Przedstawiciel modernistycznego estetyzmu.

Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.

Wolfelt Alan D.

Alan Wolfelt – amerykański autor książek

Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa.

Woolf Virginia

Adeline Virginia Woolf z domu Stephen (1882 – 1941) – angielska pisarka i feministka, uważana za jedną z czołowych postaci literatury modernistycznej XX wieku. W okresie między I i II wojną światową była znaczącą postacią w literackim społeczeństwie w Londynie i członkinią Bloomsbury Group.

Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał

Woolicot Alexander

Alexander Woolicott (1887–1943) – amerykański krytyk i dziennikarz.

Wszystko, co naprawdę lubię, jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące.

Wells Herbert George

Herbert George Wells (1866 – 1946) – brytyjski pisarz i biolog. Po napisaniu powieści takich jak Wojna światów, Wehikuł czasu i Wyspa doktora Moreau stał się jednym z pionierów gatunku science fiction.

Jadło określa świadomość.

Waters Alice

Alice Louise Waters – amerykańska szefowa kuchni, restauratorka, aktywistka i pisarka. Jest właścicielką Chez Panisse, restauracji w Berkeley w Kalifornii, która słynie z ekologicznych, lokalnych składników i pionierskiej kuchni kalifornijskiej, którą otworzyła w 1971 roku.

Dobre jedzenie powinno być prawem, a nie przywilejem.

Weldon Fay

Fay Weldon – brytyjska powieściopisarka, feministka. Wydała ponad 20 powieści, z których najbardziej znane to: Puffball, The Life and Loves of a She-Devil i The Bulgari Connection.

Jedzenie jest największą przyjemnością.

Żółkowski Alojzy

Alojzy Gonzaga Jazon Żółkowski (1814 – 1889) – polski aktor, śpiewak. Był synem znanego warszawskiego artysty komediowego, również Alojzego oraz aktorki Marii Ludwiki z domu Ebel.

Małżeństwo jest to poncz: mąż – arak, żona – cytryna, posag – cukier, a miłość – gorąca woda, która z czasem stygnie.