Aktualności

Konkurs Smak Sera 2022
Dodano: 24.06.2022

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw. W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które […]

Więcej
Szlakiem poznańskiej pyry
Dodano: 24.06.2022

W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak – poinformowano na specjalnej konferencji prasowej. Na szlaku poznamy jej historię i skosztujemy w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu. Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy […]

Więcej
Lista Rekomendowanych Atrakcji Turystycznych Powiatu Poznańskiego 2022
Dodano: 09.06.2022

Aż 45 obiektów z terenu powiatu poznańskiego może się pochwalić Certyfikatem Rekomendowanej Atrakcji Turystycznej. Te prestiżowe wyróżnienia przyznano podczas VI Dnia Organizacji Pozarządowych, które odbyło się w Gościńcu Siedem Drzew w Biskupicach. Miejsce spotkanie było nieprzypadkowe, bowiem Gościniec jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Uczestnikom ideę szlaku przybliżyła Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki, który […]

Więcej
XXI edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Dodano: 05.06.2022

XXI edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Od 2000 roku odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej […]

Więcej
Dzień Działacza Kultury
Dodano: 24.05.2022

Francuski pisarz André Malraux powiedział ciekawe zdanie: „Kultura jest tym, co sprawiło, że człowiek stał się czymś innym niż tylko przypadkowym wydarzeniem w przyrodzie”. Dzień Działacza Kultury jest więc świetną okazją, by wyróżnić osoby zaangażowane w działalność kulturalną – twórców, artystów, animatorów. Operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jest Instytut Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju […]

Więcej
Zagroda Szczęśliwych Zwierząt zaprasza po świeże zioła i warzywa
Dodano: 17.05.2022

Zagroda Szczęśliwych Zwierząt, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” zachęca do skorzystania z oferty: obecnie zakupić można rabarbar, estragon, pietruszkę, rzodkiew, botwinki, rukolę, szpinak nowozelandzki i sałatkowy, czosnek niedźwiedzi, mięte cytrynową i pieprzową, tymianek, lubczyk, szczypior, oregano, koperek oraz kalarepę. Dostępne są także vouchery prezentowe do wykorzystania w zagrodowym sklepie. Natomiast dnia 21.05 br. w […]

Więcej
Piwo z kulturą w Szreniawie
Dodano: 12.05.2022

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza do udziału w imprezie plenerowej pt. Piwo z kulturą. Jest to już kolejna X edycja Festiwalu Piwa, odbywającego się na terenie tutejszego muzeum. Głównym celem przedsięwzięcia jest przedstawienie historii i tradycji spożywania piwa na ziemiach polskich oraz przybliżenie sposobu jego warzenia. Wydarzenie ma charakter edukacyjno-rekreacyjny i jest […]

Więcej