Aktualności

Szkolenie z konfitowania kaczki, wyjazd do Brandenburgii, voucher do restauracji oraz wyśmienite miody – takie nagrody czekają na laureatów konkursu „Palce lizać – przekąski z miodem”
Dodano: 15.04.2024

Konfitowana kaczka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie to popisowe danie szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetana Świokły. Podczas specjalnego spotkania warsztatowego zorganizowanego dla zwycięzcy konkursu zdradzi on sekret swojego przepisu i podzieli się cennymi wskazówkami, jak przygotować to wyjątkowe danie. Dorośli uczestnicy będą walczyć także o dwuosobowy wyjazd do Brandenburgii na wizytę studyjną z […]

Więcej
„Smak Powiatu Poznańskiego” na międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”
Dodano: 12.04.2024

„Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski to temat prelekcji, która zaprezentowana zostanie 17 kwietnia 2024 r. podczas międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” w Warszawie. Prezentacji dokona Liliana Kubiak – zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, której towarzyszyć będzie Witold Wróbel, ambasador europejskiej sieci Culinary Hertige i ekspercki […]

Więcej
Palce lizać – przekąski z miodem (Konkurs dla mieszkańców pow. poznańskiego)
Dodano: 03.04.2024

Konfitowana kaczka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie to popisowe danie szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetana Świokły. Podczas specjalnego spotkania warsztatowego zorganizowanego dla zwycięzcy konkursu zdradzi on sekret swojego przepisu i podzieli się cennymi wskazówkami, jak przygotować to wyjątkowe danie. Dorośli uczestnicy będą walczyć także o dwuosobowy wyjazd do Brandenburgii na wizytę studyjną z […]

Więcej
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali. To najlepsza restauracja w Poznaniu
Dodano: 28.03.2024

We wtorek ogłoszono wyniki plebiscytu. Nagrody w plebiscycie Pyszne.pl, najpopularniejszego serwisu do zamawiania jedzenia w Polsce, zostały przyznane już po raz dziewiąty. O tym, do kogo powędrowały statuetki, tradycyjnie zadecydowali sami użytkownicy. „Przez miesiąc mieli możliwość głosowania na ulubione restauracje. Wybierali ukochane lokale w okolicy i wspierali swoich faworytów w rywalizacji na szczeblu ogólnopolskim„- informują […]

Więcej
Gryczpan i inne roślinne symbole w tradycjach wielkanocnych
Dodano: 27.03.2024

Symbolika Wielkanocy jest nieodłącznie związana z wiecznie odradzającym się życiem. W praktykach wielkanocnych ważnym elementem są nawiązania do przyrodniczych sił witalnych i rozpoczynającego się roku agrarnego. Staropolskim obyczajem, w Wielki Piątek, dzień symbolizujący dzień umęczonego Chrystusa, od rana ubierano w kościele Grób Pański, który miał zazwyczaj formę groty i był umieszczany w nawie bocznej. Zdobiły […]

Więcej
Nagrody w regionalnym konkursie kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2024” i certyfikaty „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” rozdane
Dodano: 24.03.2024

Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw.  Kapitule przewodniczył Marek Gąsiorowski Honorowy Prezes […]

Więcej
Nie tylko marzanna… o wiosennych zwyczajach i tradycjach
Dodano: 21.03.2024

Pierwszy dzień wiosny, przypadający na czas równonocy wiosennej, czyli 21 marca, jest nieodłącznie związany z bogatą symboliką odradzającego się życia i przyrody budzącej się ze snu zimowego. Tradycyjnie już w tym dniu, najczęściej dzieci wraz z pomocą dorosłych, przygotowują kukłę ze słomy, zamocowaną na drewnianym stelażu i owiniętą fragmentami materiałów, wstążek i dostępnych „szmatek”. Postać […]

Więcej
Syrop z hyćki, biała kiełbasa i drożdżowa baba z rodzynkami – regionalne smaki na konferencji terenowej PSTK
Dodano: 17.03.2024

Podczas XI Konferencji Terenowej pn. „Nie tylko poznańska pyra – osobliwości kulinarne Poznania od św. Marcina do Michelina” organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej uczestnicy poznali wielkopolskie tradycje kulinarne i smakowite dziedzictwo regionu. W wydarzeniu wzięło udział 20 przedstawicieli branży kulinarnej, m.in. właściciele obiektów gastronomicznych, producenci żywności, lokalni działacze i organizatorzy wydarzeń kulinarnych, naukowcy i […]

Więcej