Aktualności

Regionalny konkurs kulinarny „Przekąski karnawałowe 2025”
Dodano: 14.01.2025

Tatar, zimne nóżki (galart), bigos oraz inne tradycyjne przekąski serwowane podczas karnawału (na ciepło lub na zimno) mogą zgłaszać w wielkopolskie restauracje i koła gospodyń wiejskich w konkursie kulinarnym „Przekąski karnawałowe 2025”. Uczestnicy walczą o nagrody Grand Prix w dwóch kategoriach w wysokości 750 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 2 lutego 2024 r. Aby wziąć […]

Więcej
Symbolika wigilijnych potraw z suszonych owoców, konopi, orzechów, miodu i maku
Dodano: 23.12.2024

Najstarszymi, typowymi potrawami wigilijnymi są siemieniotka (siemieniec, siemieniuch), czyli sina zupa konopna i kutia z pszenicy, potrawa charakterystyczna dla kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i polskiej kuchni kresowej. Pierwsza z nich została prawie zupełnie zapomniana i zniknęła z domowych jadłospisów, natomiast kutia rozprzestrzeniła się na tereny zachodniej Polski i coraz częściej jest podawana podczas wieczerzy […]

Więcej
Barszcz czerwony na zakwasie i uszka z grzybami leśnymi
Dodano: 20.12.2024

Składniki na barszcz czerwony należy dobierać starannie. Najlepiej, kiedy są to sezonowe i lokalne produkty, gdyż wtedy mamy gwarancję najwyższej jakości i wartości odżywczej potraw. Dlatego to, z jakich buraków przygotujemy kwas buraczany, będący podstawą prawdziwego, wigilijnego barszczu, w głównej mierze zależy od dobrej jakości produktów. Jak podaje Hanna Szymanderska w Zwyczajach Świąt Bożego Narodzenia […]

Więcej
Grzyby na wigilijnym stole
Dodano: 20.12.2024

Wieczerza wigilijna składa się z potraw, przygotowywanych z płodów ziemi: pola, łąk i lasów. Barbara Ogrodowska w Polskich obrzędach i zwyczajach dorocznych wskazuje, że „był to wyraz hołdu składanego Ziemi-Żywicielce. Taki zestaw dań wigilijnych, spożywanych z wielką powagą i namaszczeniem, miał także zapewnić obfitość zbóż, warzyw, owoców, a rybakom obfite połowy” (s. 25). Potrawy z grzybów królowały […]

Więcej
ArtFolwark Wojnowo zaprasza na warsztaty w nowym roku
Dodano: 16.12.2024

Członek naszego szlaku, ArtFolwark Wojnowo zaprasza na warsztaty – jest juz dostępny harmonogram nana najbliższe 3 miesiące! 19.01.25 – warsztaty kulinarne, tym razem w hiszpańskim klimacie 09.02.25 – warsztaty kulinarne, kuchnia amerykańska 14.02.25 – zapraszamy do restauracji, przygotowaliśmy wyjątkowe menu walentynkowe. Weekend dla dwojga nad jeziorem to idealny pomysł na prezent! 21.02.25 – III część […]

Więcej
Wielkopolskie wina pod choinkę – wyniki konkursu podpowiedzą koneserom regionalnych smaków, które trunki są wyjątkowe
Dodano: 15.12.2024

Aż 30 win zdegustowała kapituła smaku w Konkursie „Na wigilijnym stole 2024” – kategoria: Wina z wielkopolskich winnic. Kapituła obradowała w dniu 12 grudnia 2024 r. w redakcji kwartalnika TRYBUSZON, a w skład Kapituły weszli: Wiesław Polakiewicz – Redaktor Naczelny i Wydawca kwartalnika „Trybuszon” – Przewodniczący kapituły                      Maciej Krystowski – Prezes Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy Maciej […]

Więcej
Konkurs „Na wigilijnym stole 2024” – gdzie w Wielkopolsce po najlepsze świąteczne przysmaki i słodkości?
Dodano: 15.12.2024

Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”. Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków […]

Więcej
Piękne woskowe świąteczne bibeloty powstały na warsztatach pszczelarskich w Dworze Skrzynki
Dodano: 14.12.2024

Świeczki z wosku oraz dekoracyjne tabliczki zapachowe wykonali uczestnicy warsztatów rękodzielniczych w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew). Pod okiem pszczelarki, Moniki Ibron z „Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie” z Puszczykowa opowiedziała o tym, jak powstaje wosk pszczeli, ale także pierzga, mleczko pszczele czy propolis i jakie mają właściwości zdrowotne. Zdradziła sekret, jak pszczelarze pozyskują pyłek roślinny […]

Więcej