Grzyby w Skrzynkach i w koszykach

Dodano: 24.10.2024

W lasach dorodne prawdziwki ustępują miejsca opieńkom, a to znak, że tegoroczny sezon dobiega końca. Mimo tego uczestnicy grzybobrania zorganizowanego przez Instytut Skrzynki w minioną niedzielę, 20 października nastawili się raczej na spacer mykologiczny, czyli oglądanie w towarzystwie grzyboznawcy gatunków mniej popularnych i niekoniecznie nadających się do jedzenia. Jednak las w pobliżu Kuślina mile zaskoczył uczestników, którzy zapełnili swoje kosze maślakami, podgrzybkami, koźlarzami i kurkami. Kilku szczęściarzy w swoich zbiorach mieli nawet dorodne borowiki. Uczestnicy, pod okiem grzyboznawczyni Izabeli Urbanowicz, autorki fanpage pn. Trzecie Królestwo, spotkali sporo interesujących okazów nieznanych im wcześniej gatunków. Wydarzenie zakończyło wspólne przeglądanie zebranych okazów i integracja przy gorącej zupie i ognisku w chacie grillowej w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew), który jest siedzibą Instytutu. Spotkanie było okazją do wielu rozmów nie tylko o grzybach: gdzie zbierać, które są najsmaczniejsze, jak je przygotowywać, które smażyć, które suszyć, jak rozróżniać, których unikać, a które mogą zagrozić zdrowiu, a także o życiu. I można by tak do późnego wieczora, ale zbiory wymagały pilnej obróbki. Z pewnością to nie ostatnie wydarzenie grzybowe,  bowiem kolejne zaplanowano już na sobotę, 9 listopada w Dworze Skrzynki. Będą to warsztaty „Grzyby w kuchni”, na które serdecznie zapraszamy grzybofilnych, mamy jeszcze kilka wolnych miejsc. Informacja, jak zapisać się na to spotkanie znajduje się na stronie dworu.

Zobacz również