Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
KalendariumZapraszamy Członków Szlaku (i nie tylko) do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne i inne produkty) i najlepszą potrawę regionalną.
Produkty, jak i dania konkursowe muszą nawiązywać do tradycji kulinarnych danego regionu i być wytwarzane na niewielką skalę. W przypadku zgłoszeń dań regionalnych uczestnikami konkursu mogą być: firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich.
Celem konkursu jest promocja produktów regionalnych, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe oraz możliwość zdobycia prestiżowej statuetki „Perła”, która przyznawana jest przez Kapitułę Krajową produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie. To doskonała okazja do promocji swoich wyrobów i dań na arenie ogólnopolskiej.
Zgłoszenia (wypełnione i podpisane karty zgłoszeniowe) należy przesyłać do 30 czerwca 2021 r. drogą mailową na adres: dr.sekretariat@umww.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
z dopiskiem „konkurs NKD 2021 – produkt/potrawa”
Informacje nt. konkursu, regulaminy, formularze zgłoszeniowe i in. znajdziecie Państwo na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, który jest organizatorem konkursu wraz z Urzędami Marszałkowskimi, w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.