Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Kalendarium
Dodano: 09.05.2023

XXII edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Od 2000 roku odbywa się fascynująca podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Cel drugi – nie mniej ważny – to zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

  1. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
  2. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczana na Wielkim Finale Konkursu.

Terminy finałów XXII edycji konkursu:

  1. Kujawsko-Pomorskie – 14 maja, Minikowo targi „Lato na Wsi”; produkty + dania
  2. Świętokrzyskie – 21 maja, Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, produkty
  3. Mazowieckie – 27.05, Święto Kwitnących Jabłoni w Grójcu, produkty + dania
  4. Pomorskie – 28 maja, Gdańsk, produkty
  5. Podkarpackie – 4 czerwca, Sędziszów Małopolski, produkty
  6. Opolskie – 11 czerwca, Święto  Województwa, Pałac w Mosznej, produkty + dania
  7. Wielkopolska – 24 czerwca, Święto Szparaga w Mochach gm. Przemęt, produkty + dania
  8. Warmińsko-Mazurskie – 17 czerwca Olsztyn, produkty
  9. Podlaskie – 1 lipca, Augustów „TARGI POLSKA SMAKUJE”, produkty + dania (Szkoła Podstawowa nr 3 im. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich w Augustowie.)
  10. Śląskie – 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie, produkty + dania
  11. Lubelskie  6 sierpnia, Janowiec, produkty + potrawy
  12. Zachodniopomorskie – 26 sierpnia Ogród Dendrologiczny w Przelewicach, produkty
  13. Małopolskie – 10 września Stary Sącz, produkty + dania
  14. Łódzkie – jeszcze nie ma decyzji (informacja z dnia 9 maja 2023)

Wielki Finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – 30 września 2023 r. (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

 

Informacje o konkursie dostępne są na stronie organizatora.

Zobacz również