Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Kalendarium
XXII edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Od 2000 roku odbywa się fascynująca podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Cel drugi – nie mniej ważny – to zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
- W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
- Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczana na Wielkim Finale Konkursu.
Terminy finałów XXII edycji konkursu:
- Kujawsko-Pomorskie – 14 maja, Minikowo targi „Lato na Wsi”; produkty + dania
- Świętokrzyskie – 21 maja, Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, produkty
- Mazowieckie – 27.05, Święto Kwitnących Jabłoni w Grójcu, produkty + dania
- Pomorskie – 28 maja, Gdańsk, produkty
- Podkarpackie – 4 czerwca, Sędziszów Małopolski, produkty
- Opolskie – 11 czerwca, Święto Województwa, Pałac w Mosznej, produkty + dania
- Wielkopolska – 24 czerwca, Święto Szparaga w Mochach gm. Przemęt, produkty + dania
- Warmińsko-Mazurskie – 17 czerwca Olsztyn, produkty
- Podlaskie – 1 lipca, Augustów „TARGI POLSKA SMAKUJE”, produkty + dania (Szkoła Podstawowa nr 3 im. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich w Augustowie.)
- Śląskie – 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie, produkty + dania
- Lubelskie – 6 sierpnia, Janowiec, produkty + potrawy
- Zachodniopomorskie – 26 sierpnia Ogród Dendrologiczny w Przelewicach, produkty
- Małopolskie – 10 września Stary Sącz, produkty + dania
- Łódzkie – jeszcze nie ma decyzji (informacja z dnia 9 maja 2023)
Wielki Finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – 30 września 2023 r. (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Informacje o konkursie dostępne są na stronie organizatora.
