Niezwykły sok jabłkowy na kulinarnym szlaku

W Rolniczo-Sadowniczym Gospodarstwie Doświadczalnym Przybroda od 2010/2011 roku powstaje naturalnie mętny, wyjątkowy sok jabłkowy, który w swoim składzie nie zawiera wody, cukru i konserwantów. Sok otrzymywany jest metodą tłoczenia, utrwalany jedynie dzięki procesowi łagodnej pasteryzacji, która pozwala zachować naturalny smak i pełen bukiet witamin oraz błonnik i inne cenne substancje zawarte w owocach.

Gospodarstwo należy do grona członków szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. W 2022 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, uzyskało Certyfikat Integrowanej Produkcji z tegorocznych zbiorów jabłek. Jest to kolejne potwierdzenie wysokiej jakości owoców produkowanych w tutejszym sadzie.

4 listopada w Gospodarstwie odbyło się szkolenie, na którym przedstawiciele Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” opowiedzieli o idei szlaku i celach statutowych Instytutu.

Zobacz również