Sos do spaghetti
Przepis
Cebulkę i papryczkę podsmażamy z ziołami. Resztę składników razem z przesmażoną cebula i papryką wrzucamy do garnka i gotujemy 90 minut. Wszystkie składniki zmiksować i ewentualnie doprawić. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.
Autorka przepisu: Justyna Bąk Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej ,,Piękni i Młodzi”
Sos do spaghetti zajął I miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023, a także Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
2 duże papryki
8 ząbków czosnku
1 przecier pomidorowy własnej roboty
2 łyżki soli
pół szklanki cukru’
pół łyżeczki pieprzu mielonego
pół łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii