Sos do spaghetti

Przepis

Cebulkę i papryczkę podsmażamy z ziołami. Resztę składników razem z przesmażoną cebula i papryką wrzucamy do garnka i gotujemy 90 minut. Wszystkie składniki zmiksować i ewentualnie doprawić. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.

Autorka przepisu: Justyna Bąk Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej ,,Piękni i Młodzi”

Sos do spaghetti zajął I miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023, a także Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

 

 

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

2 duże papryki

8 ząbków czosnku

1 przecier pomidorowy własnej roboty

2 łyżki soli

pół szklanki cukru’

pół łyżeczki pieprzu mielonego

pół łyżeczki papryki słodkiej

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki bazylii