Babka cytrynowa
Przepis
Przygotuj formę do pieczenia babki, wysmaruj ją warstewką masła, oprósz bułką tartą a jej nadmiar strzepnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem ja puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli grudki cukru nie chcą się rozpuścić, po kilku minutach wlej wystudzone płynne masło oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. Miksuj kilka minut. Teraz dodaj skórkę otartą z 2 cytryn oraz przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj.
W osobnej misie ubij białka ze szczyptą soli, na puszystą i sztywną pianę. Przełóż do masy z pozostałych składników i wymieszaj delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ubite białka napowietrzą babkę i nadadzą jej objętości.
Surowe ciasto przełóż do przygotowanej foremki, masa powinna sięgać mniej więcej 3/4 wysokości blaszki (podczas pieczenia babka urośnie). Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut, piecz do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę przestudź, odwróć formę do góry nogami i wyłóż babę na paterę. Oprósz cukrem pudrem lub polej świeżo przygotowanym cytrynowym lukrem.
Przepis pochodzi ze strony prostepesto.pl. Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
BABA CYTRYNOWA
- 4jajka z chowu ściółkowego
- 250g zwykłego cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 250g mąki pszennej
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 200g masła roztopionego, ostudzonego
- 2cytryny ekologiczne (potrzebujesz otartą skórkę i sok
CYTRYNOWY LUKIER
- 130g cukru pudru
- 3łyżki soku z cytryny