Babka czekoladowa
Przepis
Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i wymieszane mąki z proszkiem. Na koniec dodać olejek. Do przygotowanej i wysmarowanej formy wyłożyć większą część ciasta. Do reszty ciasta dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta białego. Zamknąć formę i wstawić do gotującej się wody (należy uważać aby woda nie nalała się do środka formy), gotować na wolnym ogniu 1 godz. i 15 min.. Po wyjęciu formy z garnka , babkę wyłożyć na talerz do wystygnięcia i posmarować polewą czekoladową.
Autorem przepisu jest Koło Gospodyń Wiejskich z Morakowa. Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki wrocławskiej
- 1 szklanka kartoflanki
- 6 całych jaj
- 1 mały proszek do pieczenia
- olejek cytrynowy