Babka czekoladowa

Przepis

Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i wymieszane mąki z proszkiem. Na koniec dodać olejek. Do przygotowanej i wysmarowanej formy wyłożyć większą część ciasta. Do reszty ciasta dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta białego. Zamknąć formę i wstawić do gotującej się wody (należy uważać aby woda nie nalała się do środka formy), gotować na wolnym ogniu 1 godz. i 15 min.. Po wyjęciu formy z garnka , babkę wyłożyć na talerz do wystygnięcia i posmarować polewą czekoladową.

Autorem przepisu jest Koło Gospodyń Wiejskich z Morakowa. Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka kartoflanki
  • 6 całych jaj
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • olejek cytrynowy