Babka drożdżowa

Przepis
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy sól, mąkę i skórkę pomarańczową. Jajka podgrzewamy z cukrem, żeby były letnie, powstałą masę wlewamy do miski z mąką i solą i skórką pomarańczy.
Delikatnie podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, mleko z drożdżami wlewamy do miski. Wszystko razem mieszamy. Następnie podgrzewamy olej i dodajemy go do miski. Ponownie wszystko razem mieszamy i odstawmy ciasto na 15 min. Po tym czasie wyrabiamy ciasto około 1-2 minuty i ponownie odstawiamy ciasto na 15 min. Po tym czasie do ciasta dodajemy odsączone rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto około 1-2 minuty.
Babki wkładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia na koło 20 min. Babki pieczemy w temp. 150 stopni góra i 190 stopni dół około 1 godziny. Upieczone babki polewamy lukrem-pomadą.
Autor: Hanna Piskorska (Cukiernia Piskorska)
Składniki
Składniki na 3 szt.
800 g mąki
200 ml mleka
200 ml oleju
100 g cukru
100 g jajek
50 g drożdży
2g soli
250 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
60 g lukru-pomady