Babka Ela, że hej!

Przepis

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy kolejno wbijamy jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Dodajemy 175 ml mleka i dobrze mieszamy. Do formy przekładamy 2/3 przygotowanego ciasta. Na ciasto układamy wiśnie, delikatnie je wciskając. Pozostałe ciasto mieszamy z makiem i resztą mleka. Otrzymane ciasto układamy na warstwę wiśni i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175oC. Wstawiamy ciasto i pieczemy około 60-70 minut. Po wystygnięciu, prze podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

Autorką przepisu jest Elżbieta Gabrysiak, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie – babki, że hej! 

 

Składniki
  • 680 ml kompotu z wiśni
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 15 dkg mielonego maku
  • 1 łyżka cukru pudru