Babka Henia, że hej!

Przepis

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy 200 g cukru pudru i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz 100g cukru pudru i 3 łyżek likieru) i całość ucieram mikserem, na najwyższych obrotach. Przygotowujemy formę – smarujemy masłem i posypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni Celsjusza. Wstawiamy ciasto i pieczemy około 5055 minut, do tzw. suchego patyczka,. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 min. w formie, następnie wkładamy babkę na kratkę, Przygotowujemy lukier; ucieramy cukier puder z likierem. Po wystygnięciu babkę polewamy przygotowanym lukrem.

Autorką przepisu jest Henryka Okupniak, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie „Babki, że hej!”.

Składniki

125 g mąki pszennej

125 g mąki ziemniaczanej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g cukru pudru

4 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml oleju rzepakowego

150 ml likieru mlecznego Tiramisu + 3 łyżki na lukier

5 jaj