Babka po poznańsku
Przepis
Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, sok z połówki cytryny i proszek do pieczenia. Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciasto starannie ucierać wlewając powoli masło. Dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto przełoży do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bulka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C.
Przepis pochodzi z książki „Regionalna kuchnia Polska. Wielkopolska”, zebrała: Marta Orłowska, wyd. O-press sp. z o.o.
Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- sok z polówki cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do wysypania formy