Babka po poznańsku

Przepis

Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, sok z połówki cytryny i proszek do pieczenia. Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciasto starannie ucierać wlewając powoli masło. Dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto przełoży do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bulka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C.

 

Przepis pochodzi z książki „Regionalna kuchnia Polska. Wielkopolska”, zebrała: Marta Orłowska, wyd. O-press sp. z o.o.

Fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • sok z polówki cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do wysypania formy