Babka Regina, że hej!

Przepis

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy formę – smarujemy masłem i posypujemy mąką – i przekładamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C, wstawiamy ciasto i pieczemy około 40-45 minut. Po wystygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy przygotowanym lukrem.

Autorką przepisu jest Regina Kaczmarek, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie – babki, że hej! Babka uzyskała certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wielkanocnym  Stole 2024” w konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Składniki
  • 1 jajko
  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • olejek cytrynowy