Bagietka żytnia razowa na zakwasie „Drużynianka”

Przepis

Do zaczynu (woda + mąka + zakwas) dodać 500 g mąki żytniej razowej, 1 szklankę mąki pszennej razowej, około 2 szklanki letniej wody, sól.

Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Formować bagietki. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Piec około 30-35 minut.

Autorką przepisu jest p. Agnieszka Grabarkiewicz z KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. 

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

Zaczyn:

3/4 wody

150 g mąki pszennej razowej

1/2 szklanki zakwasu

woda + mąka + zakwas – pozostawić na noc

oraz

500 g mąki żytniej razowej + 1 szklanka mąki pszennej razowej

około 2 szklanki letniej wody

sól