Bagietka żytnia razowa na zakwasie „Drużynianka”
Przepis
Do zaczynu (woda + mąka + zakwas) dodać 500 g mąki żytniej razowej, 1 szklankę mąki pszennej razowej, około 2 szklanki letniej wody, sól.
Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Formować bagietki. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Piec około 30-35 minut.
Autorką przepisu jest p. Agnieszka Grabarkiewicz z KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
Zaczyn:
3/4 wody
150 g mąki pszennej razowej
1/2 szklanki zakwasu
woda + mąka + zakwas – pozostawić na noc
oraz
500 g mąki żytniej razowej + 1 szklanka mąki pszennej razowej
około 2 szklanki letniej wody
sól