Bambrzok
Przepis
Bambrzok
Wypiekany na blasze placek ziemniaczany o nazwie bambrzok, to bardzo popularna w XIX stuleciu potrawa najchętniej podawana na podwieczorek. Chcąc przywrócić pamięć o tej potrawie, podczas imprezy Pyra Poznańska organizowanej przez Powiat Poznański, odbywa się konkurs na „Najlepszego Bambrzoka”.
Jeżeli „Bambrzok” przygotowujemy z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką to możemy podawać go jako danie główne.
Natomiast na podwieczorek przygotowujemy „Bambrzoka” na słodko, z dodatkiem 80 – 100 g cukru i wtedy podajemy go z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem. Piec w temperaturze 250 stopni Celsjusza na złoty kolor ok. 30 minut.„Bambrzok” podawany jest na ciepło.
NASZA RADA:
Jeżeli starte na tarce ziemniaki mają dużą zawartość soku, dobrze jest włożyć je na sito wyłożone płótnem, żeby odciekły.
Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Składniki
2 kg ziemniaków, typ kulinarny typu od A do B
120 mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól (do smaku)
t3-4 łyżki tłuszczu