Barszcz biały/zupa chrzanowa

Przepis
- Do dużego garnka wlać 2 litry wody, dodać wołowinę, 1 łyżeczkę soli i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 1 i 1/2 godziny.
- Dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz opaloną na palniku cebulę, gotować przez ok. 30 minut pod przykryciem.
- Dodać boczek, podziurkowaną widelcem białą kiełbasę, zupę spróbować i doprawić solą. Gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Dodać wędzoną kiełbasę, obrany czosnek (1 ząbek można rozgnieść), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, otręby, chrzan, sok z cytryny lub ocet. Gotować przez ok. 5 minut.
- Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami wody oraz z mąką. Następnie dodać do zupy i delikatnie zagotować.
PROPOZYCJA PODANIA
ugotowane na twardo jajka / kiełbasa z wywaru / natka pietruszki
WSKAZÓWKI
Jeśli kiełbasę będziemy piec w piekarniku, wyjmujemy ją z wywaru już po 10 minutach gotowania. Przed pieczeniem nacinamy na ukos i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla (ok. 220 stopni C) przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Na patelni na oleju z dodatkiem pokrojonego w kosteczkę boczku z wywaru, poddusić pokrojoną w piórka cebulę. Podawać do kiełbasy.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl. Fot. ilustracyjne canca.com
Składniki
- 300 g wołowiny z kością (np. szponder, antrykot)
- 200 g boczku wędzonego
- 7 kawałków surowej białej kiełbasy
- włoszczyzna: mała marchew, pietruszka, seler, por, cebula
- 300 g wędzonej kiełbasy (np. wiejskiej)
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego, majeranek, pieprz ziołowy
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 – 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mąki