Barszcz biały/zupa chrzanowa

Przepis
  • Do dużego garnka wlać 2 litry wody, dodać wołowinę, 1 łyżeczkę soli i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 1 i 1/2 godziny.
  • Dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz opaloną na palniku cebulę, gotować przez ok. 30 minut pod przykryciem.
  • Dodać boczek, podziurkowaną widelcem białą kiełbasę, zupę spróbować i doprawić solą. Gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Dodać wędzoną kiełbasę, obrany czosnek (1 ząbek można rozgnieść), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, otręby, chrzan, sok z cytryny lub ocet. Gotować przez ok. 5 minut.
  • Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami wody oraz z mąką. Następnie dodać do zupy i delikatnie zagotować.

PROPOZYCJA PODANIA

ugotowane na twardo jajka / kiełbasa z wywaru / natka pietruszki

WSKAZÓWKI

Jeśli kiełbasę będziemy piec w piekarniku, wyjmujemy ją z wywaru już po 10 minutach gotowania. Przed pieczeniem nacinamy na ukos i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla (ok. 220 stopni C) przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Na patelni na oleju z dodatkiem pokrojonego w kosteczkę boczku z wywaru, poddusić pokrojoną w piórka cebulę. Podawać do kiełbasy.

 

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl. Fot. ilustracyjne canca.com

Składniki
  • 300 g wołowiny z kością (np. szponder, antrykot)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 7 kawałków surowej białej kiełbasy
  • włoszczyzna: mała marchew, pietruszka, seler, por, cebula
  • 300 g wędzonej kiełbasy (np. wiejskiej)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego, majeranek, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 – 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki