Barszcz czerwony z uszkami

Przepis

Przygotować zakwas na barszcz. Kroimy w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wszystko wodą i pozostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.

USZKA: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Ciasto na uszka przygotować jak na pierogi. Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełnić farszem. Ugotować w osolonej wodzie i odłożyć.

Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić i doprowadzić do wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć wcześniej przygotowane uszka i zalać barszczem.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

buraki

wywar z włoszczyzny

skórka z chleba

czosnek

ziele angielskie

grzyby suszone na farsz

ciasto jak na pierogi

cebula

masło

sól i pieprz