Barszcz ukraiński
Przepis
Ugotować namoczoną fasolę, upiec buraki w piekarniku. Seler i marchew podsmażyć na oleju i maśle, dodać cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodać grubo pokrojoną kapustę, doprawić koncentratem i dusić kilka minut. Zalać wywarem mięsnym, dodać ugotowaną fasolę, pokrojone mięso z wywaru i buraki pokrojone w kostkę. Doprawić octem i cukrem, dodać pokrojony czosnek, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Na talerzu można dodać śmietany. Kto lubi, doda jajko na twardo.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1,5 litra wywaru na mięsie
- 25 dag mięsa z wywaru
- 1 łyżka masła, 4 buraki
- 15 dag białej fasoli
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 cebule
- 20 dag białej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
- 1 mała główka czosnku
- ocet winny
- cukier
- sól
- pieprz
- olej