Barszcz ukraiński

Przepis

Ugotować namoczoną fasolę, upiec buraki w piekarniku. Seler i marchew podsmażyć na oleju i maśle, dodać cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodać grubo pokrojoną kapustę, doprawić koncentratem i dusić kilka minut. Zalać wywarem mięsnym, dodać ugotowaną fasolę, pokrojone mięso z wywaru i buraki pokrojone w kostkę. Doprawić octem i cukrem, dodać pokrojony czosnek, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Na talerzu można dodać śmietany. Kto lubi, doda jajko na twardo.

 

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1,5 litra wywaru na mięsie
  • 25 dag mięsa z wywaru
  • 1 łyżka masła, 4 buraki
  • 15 dag białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 mała główka czosnku
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej