Barszcz z malinami na domowym zakwasie:

Przepis

W słoju dużym robię nastaw – 3/4 jest wypełnione burakami i malinami plus przyprawy. Na litr wody łyżka soli z Kłodawy. Można zalewać zimna wodą lub wrzątkiem. Obciążamy nastaw i zabezpieczamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i gumką. Barszcz przygotowujemy: Wywar z warzyw łączymy z zakwasem w proporcjach 1 do 1. Nastaw przecedzam. W takiej formie nadaje się również do picia jako odżywczy i pyszny napój.

Uszka:

Grzybki namoczyć w wodzie. Ugotować do miękkości. Zeszklić cebulkę i dodać grzyby oraz bułkę. Przyprawić. Zmielić lub drobno pokroić. Ciasto cienko rozwałkować. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółeczka i nadziewać farszem. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

 

Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Zakwas:

Buraki

Maliny

Zgniecione ząbki czosnku

Majeranek

Pieprz i nasiona białej marchewki

Liście i korzeń chrzanu

Uszka z pokrzywą zbieraną podczas nowiu księżyca

Ciasto:

1/2 mąki pszennej typu 500

Dwie garści liści pokrzywy zebranej w nowiu

Gorąca woda – około szklanki

Sól z Kłodawy z suszonym mniszkiem

Mąkę mieszam z solą i wlewam po trochu wodę. Bywa, że ciasto potrzebuje jej mniej lub wiecej. Zgniatam elastyczna kulę. Wkładam ja do miski i nakrywam lniną lub półcienną serwetką. Cisto musi sobie troche odpocząć.

Farsz:

Suszone grzyby najlepiej leśne, z okolic gdzie się podkuwało gęsi (Zagórów)

Cebula – malutka, z targu w Słupcy

Bułka tarta – to ususzone resztki z pieczonego w domu chleba

Przyprawy