Barszcz z malinami na domowym zakwasie:

Przepis
W słoju dużym robię nastaw – 3/4 jest wypełnione burakami i malinami plus przyprawy. Na litr wody łyżka soli z Kłodawy. Można zalewać zimna wodą lub wrzątkiem. Obciążamy nastaw i zabezpieczamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i gumką. Barszcz przygotowujemy: Wywar z warzyw łączymy z zakwasem w proporcjach 1 do 1. Nastaw przecedzam. W takiej formie nadaje się również do picia jako odżywczy i pyszny napój.
Uszka:
Grzybki namoczyć w wodzie. Ugotować do miękkości. Zeszklić cebulkę i dodać grzyby oraz bułkę. Przyprawić. Zmielić lub drobno pokroić. Ciasto cienko rozwałkować. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółeczka i nadziewać farszem. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Zakwas:
Buraki
Maliny
Zgniecione ząbki czosnku
Majeranek
Pieprz i nasiona białej marchewki
Liście i korzeń chrzanu
Uszka z pokrzywą zbieraną podczas nowiu księżyca
Ciasto:
1/2 mąki pszennej typu 500
Dwie garści liści pokrzywy zebranej w nowiu
Gorąca woda – około szklanki
Sól z Kłodawy z suszonym mniszkiem
Mąkę mieszam z solą i wlewam po trochu wodę. Bywa, że ciasto potrzebuje jej mniej lub wiecej. Zgniatam elastyczna kulę. Wkładam ja do miski i nakrywam lniną lub półcienną serwetką. Cisto musi sobie troche odpocząć.
Farsz:
Suszone grzyby najlepiej leśne, z okolic gdzie się podkuwało gęsi (Zagórów)
Cebula – malutka, z targu w Słupcy
Bułka tarta – to ususzone resztki z pieczonego w domu chleba
Przyprawy