Barszcz ze sakiewką
Przepis
Gotujemy wywar rosołowy wraz z mięsem rosołowy, warzywami, przyprawami, jak na rosół plus dodatkowo dodajemy 3 buraki w kawałku. W osobnej misce trzemy na tarce z dużymi oczkami 3 surowe buraki, zasypujemy je łyżeczką soli, dwiema łyżkami cukru i łyżką octu, odstawiamy by puściło sok.
Do ugotowanego wywaru wkładamy sito, na którym są starte buraki i zaparzamy je w tym wywarze, co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu, by nie zagotować. Po około 20 min. wyjmujemy sito z burakami startymi, które puściły do zupy swoje aromaty i smak. Doprawiamy cukrem, solą i octem.
Sakiewka: ciasto pierogowe (mąka, olej, ciepła woda) z farszem, czyli pieczarkami i grzybami leśnymi (moczone przez noc), podsmażanymi na maśle z cebulą. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną z przyprawami. Ugotowaną dodajemy do usmażonych grzybów i razem podsmażamy. Gdy farsz ostygnie, drobno go kroimy i wkładamy do ciasta na sakiewkę. Gotujemy jak pierogi w osolonej wodzie.
Przepis autorstwa Marzeny Matelskiej z KGW Piękni i Młodzi z Pecnej
Składniki
barszcz:
wywar rosołowy wraz z mięsem i warzywami
6 buraków
łyżka octu
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
sakiewka:
mąka
olej
woda
kiszona kapusta
pieczarki
grzyby leśne
cebula