Barszcz ze sakiewką

Przepis

Gotujemy wywar rosołowy wraz z mięsem rosołowy, warzywami, przyprawami, jak na rosół plus dodatkowo dodajemy 3 buraki w kawałku. W osobnej misce trzemy na tarce z dużymi oczkami 3 surowe buraki, zasypujemy je łyżeczką soli, dwiema łyżkami cukru i łyżką octu, odstawiamy by puściło sok.

Do ugotowanego wywaru wkładamy sito, na którym są starte buraki i zaparzamy je w tym wywarze, co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu, by nie zagotować. Po około 20 min. wyjmujemy sito z burakami startymi, które puściły do zupy swoje aromaty i smak. Doprawiamy cukrem, solą i octem.

Sakiewka: ciasto pierogowe (mąka, olej, ciepła woda) z farszem, czyli pieczarkami i grzybami leśnymi (moczone przez noc), podsmażanymi na maśle z cebulą. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną z przyprawami. Ugotowaną dodajemy do usmażonych grzybów i razem podsmażamy. Gdy farsz ostygnie, drobno go kroimy i wkładamy do ciasta na sakiewkę. Gotujemy jak pierogi w osolonej wodzie.

Przepis autorstwa Marzeny Matelskiej z KGW Piękni i Młodzi z Pecnej

Składniki

barszcz:

wywar rosołowy wraz z mięsem i warzywami

6 buraków

łyżka octu

2 łyżki cukru

łyżeczka soli

 

sakiewka:

mąka

olej

woda

kiszona kapusta

pieczarki

grzyby leśne

cebula