Bezcukrowy piernik z jabłkami i bananami

Przepis

Rozpoczynamy od wyłożenia keksówki papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika. W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko. Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy. Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut.

Przygotowanie polewy
Wystarczy umieścić kawałki czekolady oraz masło w garnuszku. Podgrzewamy całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu. Następnie posypujemy je płatkami migdałowymi. Później przekrawamy piernik na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

 

Autorką przepisu oraz zdjęć jest p. Natalia Dolata z Mosiny, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Składniki

(tradycyjna keksówka 30x12cm, 12 porcji):

2 bardzo dojrzałe banany,
1 duże jabłko
2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru
2 łyżki kakao 100%
80ml oleju rzepakowego
100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250g mąki orkiszowej jasnej (piernik uda się także na mące owsianej albo orkiszowej pełnoziarnistej)
szczypta soli

Dodatkowo:

4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika
łyżka płatków migdałowych do posypania

Polewa:

40g czekolady 70% kakao
2 łyżki masła