Biała kiełbasa pieczona w pomidorach
Przepis
Na patelni obsmażamy białą kiełbasę i przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok 10 minut. Pomidory powinny się lekko rozpaś6. Doprawiamy do smaku rozmarynem, sola, pieprzem, cukrem i papryką. Tak przygotowanym sosem polewamy podsmażoną kiełbasę i pieczemy w piekarniku w temp. 180 „C przez 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty posypujemy kiełbasę serem.
Autorem przepisu jest Krzysztof Kucharski, ABC Kuchni
Składniki
- kiełbasa białą parzona wielkopolska 6szt.
- mała puszka pomidorów w puszce
- kilka ząbków czosnku
- cebula 1 szt. łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- papryka ostra
- pół szklanki tartego żółtego sera