Biała kiełbasa pieczona w pomidorach

Przepis

Na patelni obsmażamy białą kiełbasę i przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok 10 minut. Pomidory powinny się lekko rozpaś6. Doprawiamy do smaku rozmarynem, sola, pieprzem, cukrem i papryką. Tak przygotowanym sosem polewamy podsmażoną kiełbasę i pieczemy w piekarniku w temp. 180 „C przez 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty posypujemy kiełbasę serem.

 

Autorem przepisu jest Krzysztof Kucharski, ABC Kuchni

Składniki
  • kiełbasa białą parzona wielkopolska 6szt.
  • mała puszka pomidorów w puszce
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula 1 szt. łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • papryka ostra
  • pół szklanki tartego żółtego sera