Biała kiełbasa w sosie chlebowym
Przepis
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy pokrojoną w piórka cebulkę. Dokładamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wrzucamy rozmaryn i posypujemy szczyptą pieprzu i papryki. Podlewamy piwem i szklanką wywaru. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu. Kiełbasę układamy na półmisku. Sos na patelni miksujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem, i polewamy nim kiełbasę.
Autorem przepisu jest Krzysztof Kucharski, ABC Kuchni
Składniki
- kiełbasa biała parzona wielkopolska ok. 1kg
- duża cebula1 szt. 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki masła
- szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego
- chleb pszenny ok. 3 kromek
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/3 szklanki piwa
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki mielonej