Biała kiełbasa w sosie chlebowym

Przepis

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy pokrojoną w piórka cebulkę. Dokładamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wrzucamy rozmaryn i posypujemy szczyptą pieprzu i papryki. Podlewamy piwem i szklanką wywaru. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu. Kiełbasę układamy na półmisku. Sos na patelni miksujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem, i polewamy nim kiełbasę.

 

Autorem przepisu jest Krzysztof Kucharski, ABC Kuchni

Składniki
  • kiełbasa biała parzona wielkopolska ok. 1kg
  • duża cebula1 szt. 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego
  • chleb pszenny ok. 3 kromek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/3 szklanki piwa
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki mielonej