Bigos wielkopolski
Przepis
Bigos wielkopolski
Występuje w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne.
Gotujemy wędzony boczek. Wywarem z boczku zalewamy pokrojoną kapustę. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i podsmażmy z cebulą. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Kroimy kiełbasę, ugotowany wcześniej boczek oraz śliwki. Dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, sól i pieprz. dusimy na małym ogniu. Podajemy z pieczywem. W uboższym wariancie zamiast zróżnicowanych mięs i kiełbas używa się wieprzowych żeberek i zwykłej kiełbasy.
Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
Zdjęcie ilustracyjne, autor: LK
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
30 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy np. śląskiej
pół kilograma mięsa wieprzowego
1 łyżka smalcu
20 dag suszonych grzybów
20 dag suszonych śliwek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
czosnek
majeranek
sól i pieprz