Bigos wielkopolski

Przepis

Bigos wielkopolski

Występuje w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne.

Gotujemy wędzony boczek. Wywarem z boczku zalewamy pokrojoną kapustę. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i podsmażmy z cebulą. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Kroimy kiełbasę, ugotowany wcześniej boczek oraz śliwki. Dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, sól i pieprz. dusimy na małym ogniu. Podajemy z pieczywem. W uboższym wariancie zamiast zróżnicowanych mięs i kiełbas używa się wieprzowych żeberek i zwykłej kiełbasy.


Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
Zdjęcie ilustracyjne, autor: LK
Składniki

1 kg kapusty kiszonej

30 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy np. śląskiej

pół kilograma mięsa wieprzowego

1 łyżka smalcu

20 dag suszonych grzybów

20 dag suszonych śliwek

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

czosnek

majeranek

sól i pieprz