Chałka pszenna, maślana
Przepis
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odstawić do upłynnienia. Następnie dodać 50 ml mleka i łyżkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy zaczyn podrośnie dodać do mąki, cukru, mleka i soli. Wyrabiać ciasto i dodać partiami stopione masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie zarobić ponownie, podzielić na sześć części i każdą zagnieść i ukształtować w wałek. Trzy wałki posmarować wodą i obtoczyć w maku. Zapleść chałkę i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie nieobtoczona część można posmarować wodą i posypać dodatkową kruszonką (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmarować masłem z rozpuszczonym cukrem. Wystudzić na kratce.
Autorką przepisu jest p. Marta Ignasiak Kciuk z KGW w Błażejewie, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
500 g mąki pszennej typ 450
100 g roztopionego masła
200 ml mleka pełnego letniego
dwa wiejskie jajka
15 g drożdży
dwie łyżki cukru trzcinowego
duża szczypta soli
Do kruszonki: dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki masła, łyżka cukru pudru
Do obtoczenia dodatkowo biały mak