Chleb 3 korytka na zakwasie

Przepis

Odmierzamy zakwas, na to wsypujemy mąki i sól oraz wodę. Wodę dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być gęste. Można dodać ulubione ziarna, np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni (wg uznania). Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej mąką bądź też wyłożonej pergaminem. Kiedy ciasto jest już w formie należy je przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5 godzin (czasem wystarczą 3 godziny). Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika na funkcji góra-dół i piec ok. 1 godzinę

Autorką przepisu jest p. Monika Szymańska z KGW „PIĘKNI I MŁODZI” W PECNEJ, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. 

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

450 g zakwasu żytniego

1,5 kg mąki (750 g mąki żytniej typ 2000 i 750 g mąki pszennej typ 650)

1,3 litra letniej wody

3 łyżeczki soli

Ulubione nasiona np. słonecznik, siemię lniane