Chleb ziemniaczany

Przepis

Drożdże mieszam z wodą, cukrem i 0,5 szklanki mąki, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje wyrośnięty rozczyn, sól, ziemniaki, ziarna, cebulkę, zagniatam elastyczne ciasto, do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką, nakryte miseczką, na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje chleb, przekładam do formy, smaruje mlekiem, posypuje ziarnami, pozostawiam do wyrośnięcia. Chleb piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę na kratce.

Autorką przepisu jest p. Magdalena Szymańska z KGW „PIĘKNI I MŁODZI” W PECNEJ, uczestniczka w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. 

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

500 g mąki pszennej + do podsypania

250 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

1 szklanka ciepłej wody

50 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki smażonej cebulki

3 łyżki mieszanki ziaren(, słonecznik, siemię lniane]

Dodatkowo:

Forma wysmarowana olejem

2 łyżki mleka

2 łyżki mieszanki ziaren