Chłodnik
Przepis
Jajka gotujemy. Buraczki myjemy i siekamy na tarce o dużych oczkach. Na maśle zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy botwinkę. Smażymy ok. 5-10 minut, studzimy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy na drobno. W misce mieszamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Doprawiamy według uznania. Podajemy mocno schłodzony z połówkami jajek.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
500 ml jogurtu
500 ml maślanki (może być też kefir)
4 jajka ugotowane na twardo
2 pęczki botwinki
2 długie ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
pęczek koperku
sól i pieprz