Chłodnik

Przepis

Jajka gotujemy. Buraczki myjemy i siekamy na tarce o dużych oczkach. Na maśle zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy botwinkę. Smażymy ok. 5-10 minut, studzimy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy na drobno. W misce mieszamy jogurt, maślankę, dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Doprawiamy według uznania. Podajemy mocno schłodzony z połówkami jajek.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

500 ml jogurtu

500 ml maślanki (może być też kefir)

4 jajka ugotowane na twardo

2 pęczki botwinki

2 długie ogórki

1 pęczek rzodkiewki

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

pęczek koperku

sól i pieprz