Chrust (faworki)

Przepis

Przesiać na stolnicę mąkę, zmieszać nożem z masłem, zrobić w środku dołek, dodać jaja, cukier, nieco soli i rum, zarabiać nożem, wrabiając coraz więcej mąki, dolewać tyle śmietany, aby ciasto było trochę rzadsze jak na pierogi. Wałkować po kawałeczku jak na pierogi, krajać w paski, przewijać przez środek, smażyć na rozgrzanym smalcu; najpierw wrzucić kawałek ciasta i spróbować, czy będzie się rumienić. Po usmażeniu posypać gorące cukrem wanilinowym.

 

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować” Maria Disslowa, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 4 całe jaja
  • 1 kieliszek rumu
  • 6 dag masła
  • sól
  • 6 dag cukru
  • śmietana
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier waniliowy do posypania