Chrust ptysiowy

Przepis

Zagotować masło z mlekiem w rondlu, do wrzącego wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zestawić z ognia, dodawać do gorącego ciasta po jednym jaju, ucierać wałkiem, dodać troszeczkę doli. Gdy wszystkie jaja zostaną zużyte, zagnieść ciasto rękami, dostawić w chłodne miejsce. Wałkować małe kawałki ciasta, krajać radełkiem w paski, środkiem przeciąć i przewleć i zaraz kłaść na rozgrzany smalec, smażyć wolno pod pokrywą, aż zarumienią się i skruszeją, wyjmować na białą bibułę, trzymać w ciepłym piekarniku, aż się wszystkie faworki usmażą. Posypać cukrem waniliowym. Oddzielnie można podać bitą śmietanę.

 

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować” Maria Disslowa, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

Składniki
  • 1/8 l masła
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 kg mąki
  • szczypta soli
  • 6 jaj
  • 1/2 kg smalcu do smażenia
  • cukier waniliowy do posypania