Chrust

Przepis

8-10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką z 50-60 dkg, trochę skórki cytrynowej, trochę rumu i 1/8 kwaśnej śmietany. Gdy ciasto gładko wyrobione wykrawać czworoboki, przeciąć ukośnie do połowy nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je w smalcu świńskim dodając trochę frytury. Gdy z obu stron zarumieniły się ( nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokryć bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniliowym cukrem.

 

Przepis w oryginalnej pisowni pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, wyd. 1917 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 8-10 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 50-60 g mąki
  • 0,5l mleka
  • skórka cytrynowa
  • nieco rumu
  • 0,125 l śmietany kwaśnej
  • cukier waniliowy do posypania
  • smalec i olej do smażenia