Chrust
Przepis
8-10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką z 50-60 dkg, trochę skórki cytrynowej, trochę rumu i 1/8 kwaśnej śmietany. Gdy ciasto gładko wyrobione wykrawać czworoboki, przeciąć ukośnie do połowy nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je w smalcu świńskim dodając trochę frytury. Gdy z obu stron zarumieniły się ( nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokryć bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniliowym cukrem.
Przepis w oryginalnej pisowni pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej, wyd. 1917 r.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 8-10 dkg masła
- 3 żółtka
- 50-60 g mąki
- 0,5l mleka
- skórka cytrynowa
- nieco rumu
- 0,125 l śmietany kwaśnej
- cukier waniliowy do posypania
- smalec i olej do smażenia