Ciasto a’la ogrodowa marchewka

Przepis

Składniki na ciasto – margarynę, cukier, mleko (wodę), kakao – rozpuścić, następnie ostudzić. Do przestudzonego dodać żółtka. Dodać mąkę i proszek, zmiksować i dodać ubite białka, mieszając łyżką. Wylać do formy keksówki. Piec 40-45 min. Ostudzić. Wyciąć miejsce na „marchewki”. Wylać masę w miejsce „marchewek”. Odstawić do ostygnięcia. Udekorować.

„Marchewki” – ze składników na masę ugotować pomarańczowy budyń i jeszcze ciepły wylać w miejsce „marchewek”. Udekorować.

 

Autor: Monika Szymańska, KGW Pecna

 

Składniki

Ciasto:

1 kostka margaryny

2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka lub wody

2-3 łyżki kakao

4 jajka

2 szklanki mąki

proszek do pieczenia

 

Masa:

1,5 litra soku pomarańczowego

3 budynie śmietankowe

8 łyżek cukru