Ciasto czekoladowe

Przepis
Ciasto czekoladowe
Idealne na zimę! Jest naprawdę pyszne, a przede wszystkim nie suche! Z suszonymi owocami.
Śliwki pokrój i zalej wodą, dodaj sodę i gotuj na małym ogniu przez 5 min. Ostudź śliwki i zmiksuj. Zmiksuj drobno pierniczki. Rozpuść masło, cukier, kakao i mleko. Ostudzoną masę przelej do miski i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj 5 żółtek i wszystko dokładnie zmiksuj. W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli. Do białek dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj ze śliwkami i piernikami. Masę przelej do dużej blachy i piecz przez 50-60 min. w 180 st.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki
200 g suszonych śliwek
150 ml wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g pierniczków w czekoladzie
1 kostka masła
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek