Ciasto czekoladowe

Przepis

Ciasto czekoladowe

Idealne na zimę! Jest naprawdę pyszne, a przede wszystkim nie suche! Z suszonymi owocami.

Śliwki pokrój i zalej wodą, dodaj sodę i gotuj na małym ogniu przez 5 min. Ostudź śliwki i zmiksuj. Zmiksuj drobno pierniczki. Rozpuść masło, cukier, kakao i mleko. Ostudzoną masę przelej do miski i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj 5 żółtek i wszystko dokładnie zmiksuj. W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli. Do białek dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj ze śliwkami i piernikami. Masę przelej do dużej blachy i piecz przez 50-60 min. w 180 st.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki

200 g suszonych śliwek

150 ml wody

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

200 g pierniczków w czekoladzie

1 kostka masła

2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek