Ciasto jeż

Przepis

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać odrobinę kakao i olejek migdałowy. Dodać resztę składników i upiec. Po upieczeniu zimny pokroić na plastry uformować jeża.

Masa:

Utrzeć 3 margaryny. Dodać kakao do masy według uznania. Cukier i 3 jajka ubić na sztywno i połączyć z utartą margaryną. Na koniec dodać bakalie i rum. Gotową masą smarujemy ciasto. Migdały sparzyć, obrać, pokroić w plastry (mają przypominać kolce). Migdały nakłuwamy na uformowanego i posmarowanego masą jeża.

 

Autorem przepisu oraz zdjęć jest Koło Gospodyń Wiejskich z Mirosławia, laureat I miejsca w konkursie na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

fot. ilustracyjne canva.com

 

Składniki

9 jajek

¾ szklanki cukru

3 budynie czekoladowe bez cukru

1 szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 margaryny

Kakao/ olejek migdałowy

Cukier

3 jajka

Rum

Bakalie:

  • Migdały
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie posiekać
  • Skórka pomarańczowa pokroić drobno
  • Parę kropel olejku migdałowego