Ciasto jeż
Przepis
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać odrobinę kakao i olejek migdałowy. Dodać resztę składników i upiec. Po upieczeniu zimny pokroić na plastry uformować jeża.
Masa:
Utrzeć 3 margaryny. Dodać kakao do masy według uznania. Cukier i 3 jajka ubić na sztywno i połączyć z utartą margaryną. Na koniec dodać bakalie i rum. Gotową masą smarujemy ciasto. Migdały sparzyć, obrać, pokroić w plastry (mają przypominać kolce). Migdały nakłuwamy na uformowanego i posmarowanego masą jeża.
Autorem przepisu oraz zdjęć jest Koło Gospodyń Wiejskich z Mirosławia, laureat I miejsca w konkursie na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
9 jajek
¾ szklanki cukru
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 margaryny
Kakao/ olejek migdałowy
Cukier
3 jajka
Rum
Bakalie:
- Migdały
- Rodzynki
- Orzechy włoskie posiekać
- Skórka pomarańczowa pokroić drobno
- Parę kropel olejku migdałowego