Ciasto miodowe

Przepis
Ciasto miodowe
Rozpuszczamy miód, dodajemy masło i cukier puder. Odstawiamy do przestygnięcia Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dodajemy jajka, żółtko i przestudzona masę miodową oraz kwaśną śmietanę. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy, pieczemy w blaszce prostokątnej w temp. 200 stopni aż zbrązowieje. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty ciasta.
Krem:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, zagotowujemy. W miseczce mieszkamy kaszę mannę z mlekiem. Do gotującego mleka dodajemy kaszę z mlekiem, cały czas mieszając by się nie przypaliła. Gotujemy około 1-2 min. Wystudzić. Ucieramy masło do białości, dodajemy zimną kaszę mannę małymi porcjami, mieszamy do połączenia się składników. Na zimny blat ciasta wykładamy 1/2 masy, przykrywamy drugim blatem wykładamy masę, przykrywamy trzecim blatem. Ciasto polewamy polewą czekoladową i robimy dekoracje.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
Ciasto:
180 g miodu
100 g cukru pudru
1 kg mąki krupczatki
20 g sody
2 jajka
1 żółtko
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
Krem:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
12 łyżek kaszy manny
1 kostka masła