Ciasto miodzio krówka

Przepis

Ciasto:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać miód i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra – dół. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Przekładać masą budyniową, opcjonalnie na wierzch  masa krówkowa (kajmakowa) i na to miodowa posypka.

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrami na kogiel-mogiel, dodajemy 150ml mleka, mąkę, budynie i mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy masę budyniową, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Od momentu zagotowania gotujemy budyń 1 minutę. Gotowy budyń przekładamy do miski i przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Miodowa posypka:

Na patelni uprażyć nasiona słonecznika. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać. Gorące przełożyć na talerz i często mieszać, aby się nie zgrubiły. Po przestudzeniu posypać  placek.

Autorką przepisu jest p. Marzena Matelska z KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”, uczestniczka w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe na 0,5 l
  • 80 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Miodowa posypka z ziaren słonecznika:

Słonecznik  łuskany- nasiona, miód (1 łyżka)

Opcjonalnie puszka masy krówkowej (kajmakowej)